//

Реколекції для подружніх пар в Івано-Франківській Архиєпархії УГКЦ

З 12 на 13 жовтня 2012 р. Б. у с. Берлоги, Рожнятівського протопресвітеріату, Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ з ініціативи адміністратора парохії ієрея Романа Наритника відбулися одноденні реколекції для подружніх пар та нічні чування перед Чудотворною іконою Матері Божої, що об’явилася та прославилася в тому місці.

 

На запрошення отця-пароха реколекції провадили ієрей Назар Бедрій – сотрудник при Місійному згромадженні св. ап. Андрія та диякон Юрій Прилепський – заступник голови Комісії у справах родини Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ.

 

Розпочались реколекції Вечірньою, яку очолили отці-реколектанти під спів семінаристів Івано-Франківської семінарії ім. св. свшмч. Йосафата УГКЦ. По закінченні вечірні відбулась перша наука, яку виголосив диякон Юрій на тему: «Свята Тайна Подружжя в житті християнина».  У своєму слові диякон Юрій сказав: «Бог – є любов! Бог все створив з любові і все покликав до любові і тому людська любов реалізується в двох площинах: Подружжя або Богопосвячене життя, але як у тому так у тому випадку спільнотове життя – РОДИНУ. Подружжя – це диво на землі. В світі, в якому все нарізно, шлюб – це місце, де двоє, завдяки тому, що покохали один одного, стають одним цілим, це місце, де розбіжності закінчуються, і починається відлік нового – спільного життя. І в цьому найбільше чудо людських взаємин: двоє стають єдиною особистістю, одним цілим на все послідуюче життя…».

 

Після першої науки відбувся похід зі свічками по селу до джерела та ротонди зведеної на честь Пресвятої Родини. В часі походу вірні молились співану вервицю та співали пісень на честь Пресвятої Богородиці.  Прийшовши до джерела вірні зосередились на другій науці, яку виголошував диякон Юрій на туму: «Християнська сім’я як фундамент сучасного суспільства». В даній науці диякон  Юрій сказав: «Християнська сім’я – є серцевиною усякої діяльності…Суспільство складається з сімей…Серцем суспільства, нації, Церкви є сім’я…Добробут суспільства, успіх Церкви, процвітання нації залежить від сімей…Сім’я, яку прикрашає любов, співчуття, ніжність стає місцем де прославляється Бог. В атмосфері такої сім’ї діти навчаються любити як своїх батьків так Небесного Отця…Батьки та діти повинні навчитися співпрацювати з Богом. Необхідно узгоджувати свої  вчинки з Божими планами…». Після науки помолившись за свою родини та напившись освяченої води вірні процесійно повернулись до храму. Вже в храмі реколекції продовжились свідченням, якими з присутніми зі свого життя поділився п. Юрій Демків. Близько години часу п. Юрій ділився фактами з своєї життєвої дороги, яку він пройшов від повного атеїзму до практикуючого християнства, яке він осягнув після свого навернення і як не дивно завдяки своїй дружині з якою повінчаний та вже народив троє дітей. Приклад цієї практикуючої християнської сім’ї залишив глибокий відбиток в серцях людей, які з сльозами на очах слухали доповідача.

 

Після свідчення всі вірні з дияконом Юрієм Прилепським молились Акафіст до Пресвятої Богородиці за мир і спокій в українських родинах.

 

Третю науку на тему: «Суть спільної молитви в сім’ї та важливість молитви матері» виголосив ієрей Назарій Бедрій. В даній науці отець зосередив увагу на спільній родинній молитві: «Перша причина кризи родинного життя – це брак віри. Свята віра є тим джерелом, з якого подружжя черпає для себе впродовж усього свого життя такі чесноти, як любов, витривалість, покора, вірність, взаємне прощення, пошана один до одного. Через молитву і жертву батьків Господь Бог зсилає ласки і благословення на дітей і всіх членів родини. Родина має молитися не тільки в неділі та свята або призивати ім’я Господнє в життєвих проблемах, хворобах і непорозуміннях – молитва має бути в родині щоденним обов’язком, як праця для батьків чи наука для дітей у школі. Важливим чинником є спільна молитва родини. Де двоє або троє збереться в ім’я моє, там я перебуваю між ними, говорить Господь.  Христос перебуває в родині тоді, коли родина перебуває в молитві. І приклад до наслідування в молитві нам дає Свята Родина з Назарета».

 

Після третьої науки відбулись свідчення спільноти «Матері в молитві».  По закінченні свідчень всі вірні вийшли на церковне подвір’я де їх чекав сюрприз, а саме організований отцем-адміністратором парохії Романом Наритником християнський концерт, який розпочав дитячий хор організований при парохії отцем Романом, а продовжили брати-семінаристи.

 

Закінчились реколекції другого дня Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика-емерит Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ Софрон Мудрий. Співслужили Пореосвященному Владиці протопресвітери: прот. Володимир Тарас – протопресвітер Рожнятівський; мит. прот.  Михайло Бігун – протопресвітер Калуський; прот. Роман Багагура – протопресвітер Перегінський та інші запрошені священики. Після закінчення Служби Божої владика освятив копію Чудотворної ікони та нагородив почесними грамотами Правлячого Архиєрея Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ Архиєпископа і Митрополита Воломира (Війтишина) вірних парохії після чого всі присутні вирушили до джерела та ротонди на честь Пресвятої Родини на освячення води, яке очолив прот. Володимир Тарас, та всяких речей (образків, медаликів, вервиць…).

 

диякон Юрій Прилепський
заступник голови Комісії у справах родини
Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ

Джерело: rodunaugcc.com