//

"Реальний екуменізм" по-казахстанськи

Кардинал Анджело Содано, декан Колегії кардиналів і колишній Держсекретар Ватикану, рівно через місяць, 9 вересня, прибуде в Казахстан, щоб освятити нову катедру в Караганді. Сьогоднішня "L'Osservatore Romano" публікує інтерв'ю з помічником єпископа архиєпархії Астани Атаназіусом Шнайдером, який починав будувати храм, працюючи до 2011 р. в Караганді. Єрарх нагадав, що катедра стане "духовним серцем" цього казахського міста, а через архітектурну красу і органну музику - центром культури. Катедральний собор побудований також як меморіал мученикам ХХ століття, бо навколо Караганди знаходилися незліченні табори для політичних в'язнів, де страждали представники понад 100 етносів.

 

Побудова неоготичної катедри стала можливою завдяки матеріальній допомозі благочинців з Європи. За словами єпископа, це "обмін дарами", схожий існував в першохристиянській Церкві, коли більш заможні допомагали нужденним. До появи церкви привели також митці зі Старого континенту. Крипту храму прикрасив італійський художник Родольфо Папа, який створив 14 образів, що об'єднали євхаристійні мотиви з Хресного шляху Христа.

 

Казахстанський єрарх поінформував, що католики в країні складають менше 2% населення з мусульманською і невіруючою більшістю. Всі християни тут живуть "реальним екуменізмом": католицькі єрархи зустрічаються з православними і протестантськими. "Людські стосунки важливіші теоретичних та доктринальних дискусій", - вважає єпископ Шнайдер. Наприклад, в програмах із захисту життя католики і православні Казахстану діють разом. Існує порозуміння також і з місцевою владою, поділився єпископ Шнайдер, колишній єпископ Карагандинської єпархії.

 

За матеріалами radiovaticana.org