//

Радикальне рішення Папи

Бенедикт XVI розпорядився щодо закриття абатства, що існує протягом 500 років при римській базиліці Святого Хреста в Єрусалимі. Видання "La Stampa" зазначає, що приводом для такого рішення Папи Римського є інтриги серед монахів, "світське життя", брак дисципліни і зловживання в літургії.

 

Італійська газета підкреслює, що це показове рішення Папи є черговим ударом по "бруду" в Церкві, про що кардинал Ратцінгер говорив ще перед вибором його Папою. "La Stampa" нагадує, що в останні два десятиліття базилікою оволоділо "повне блиску королівство ексцентричного абата, мисливця за VIP-персонами, отця Сімоне Фіоразо, колишнього стиліста з міланських будинків моди". "Після 18 століть одна з найбільш пам'ятних римських базилік перетворилася на знімальний майданчик  і місце зустрічей вищих сфер суспільства, телемарафон читання Біблії, відвідування знаменитостей "католицько невиправних", як, наприклад, співачка Мадонна", – пише видання.

 

Базиліка є одним з найважливіших місць паломництва у Вічному місті. Там зберігаються надзвичайно цінні реліквії: фрагменти хреста Христового. "Занадто велике світське життя провадиться в одному з найбільш шанованих місць християнства", – резюмує "La Stampa", водночас нагадуючи, що там тривали масштабно заплановані роботи з перебудови базиліки.

 

Монахам-цистерціанцям закидається також літургійні зловживання. Видання перераховує фотографії танцюючих біля вівтаря монахинь, інтриги, брак моральної дисципліни, а також "дискусійну поведінку" в монашій спільноті.

 

Апостольська візитація базиліки виявила численні порушення, в результаті чого було прийнято рішення про закриття абатства і переведення монахів до інших монастирів. Декрет у цій справі, підписаний Папою Бенедиктом XVI, – як повідомляє "La Stampa", – незабаром буде оголошено.

 

За матеріалами fronda.pl