//

Рада Європи оцінить боротьбу Ватикану з відмиванням грошей

Рада Європи оцінить процедури та механізми Ватикану, що запобігають відмиванню грошей та фінансуванню тероризму. Цим займеться Спеціальний комітет експертів у справах оцінки боротьби з відмиванням грошей, під назвою Moneyval. Ця установа буде збирати інформацію про фінансові операції Ватикану і складе кінцевий рапорт, який оцінить законодавчу систему в сфері боротьби з незаконним грошовим обігом. Після публікації рапорту, експерти зможуть запропонувати зміни процедур безпеки, якщо вони вважатимуть це потрібним.

 

Комітет Moneyval стежить за фінансовими процедурами в 28 країнах-членах Ради Європи, а також в Ізраїлі. Ватикан хоче приєднатися до цієї групи. З 1970 року Святий Престол має статус постійного спостерігача в Раді Європи, і з огляду на це донині не підлягав таким строгим механізмам спостереження.

 

Рішення Бенедикта XVI про створення Управління з нагляду у сфері фінансової інформації мало на меті забезпечення грошового обігу на території Ватикану. Ця установа працює з початку квітня. Її метою є відстежування підозрілих операцій. Папа дуже прагне того, щоб ватиканські фінансові операції були щонайбільше прозорими і підлягали внутрішньому та міжнародному контролю.


За матеріалами Radio Watykańskie