//

Рада Церков закликає до ґрунтовних досліджень трагедій Голодомору та Голокосту в Україні

КИЇВ – Всі злочини нацизму і сталінізму проти людяності не мають права на виправдання, а будь-які спроби такого виправдання є наругою над пам’яттю мільйонів загиблих та постраждалих від злочинних дій цих тоталітарних режимів.

 

Про це зазначено у Декларації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій «Знання минулого – шлях до майбутнього», ухваленій керівниками конфесій під час засідання 3 жовтня 2012 року у Києві, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

“Особливу увагу слід звернути на більш глибоке вивчення трагічних сторінок історії ХХ століття і розкриття правди про злочини тоталітарних режимів ХХ століття в Україні, в тому числі про Голодомор, сталінські політичні репресії, Голокост й інші злочини нацистського окупаційного режиму в Україні у 1941-44 роки, насильницькі депортації”, – зазначено у Декларації ВРЦіРО.

 

Рада Церков також ухвалила звернення до Президента України з пропозицією про приєднання України до Цільової групи з міжнародного співробітництва щодо освіти, пам'яті та досліджень Голокосту.

 

Під час засідання, що відбувалось під головуванням Глави УГКЦ Верховного Архиєпископа Святослава (Шевчука), члени Ради проаналізували діяльність Верховної Ради під час одинадцятої сесії та обмінялись думками щодо актуальних законодавчих ініціатив. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловила підтримку законодавчим ініціативам спрямованим на захист дітей від пропаганди гомосексуалізму, зокрема, законопроектові № 8711.

 

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій ухвалила окреме Звернення щодо захисту і піклування про дітей-сиріт, попередження сирітства та забезпечення права дитини на виховання в сім’ї.

 

Крім цього, ВРЦіРО запропонувала керівництву держави впровадити програму з налагодження зв'язків закордонних українців з країною їх походження, яка багато років ефективно працює в Державі Ізраїль та інших країнах.

 

Серед іншого глави конфесій обговорили стан організації візиту делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Брюсселю з метою проведення зустрічей з представниками керівних структур Європейського Союзу.

 

Згідно принципу черговості наступним Черговим головуючим у ВРЦіРО став керуючий Українською єпархією Вірменської Апостольської Церкви архиєпископ Григоріс Буніатян.

У засіданні взяли участь:

  • Верховний Архиєпископ Cвятослав (Шевчук), Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви;

  • Митрополит Мефодій (Кудряков), Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви;

  • Архиєпископ Євстратій (Зоря), секретар Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату;

  • Єпископ Феодосій (Снігірьов), вікарій Предстоятеля Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом);

  • Єпископ Віталій Скоморовський, представник Римсько-Католицької Церкви в Україні;

  • Михайло Андрашко, заступник голови Всеукраїнського Союзу Церков Євангельських християн – баптистів;

  • Михайло Паночко, Старший єпископ Церкви християн віри євангельської України;

  • Віктор Алєксєєнко, президент Української Уніонної Конференції Церкви адвентистів сьомого дня;

  • Леонід Падун, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;

  • Дмитро Булах, заступник Старшого пресвітера Союзу вільних церков християн євангельської віри України;

  • В’ячеслав Горпинчук, єпископ Української Лютеранської Церкви;

  • Архиєпископ Григоріс Буніатян, керуючий Українською єпархією Вірменської Апостольської Церкви;

  • Яків Дов Блайх, Головний рабин м. Києва та України, президент Об'єднання іудейських релігійних організацій України;

  • Шейх Ахмед Тамім, Муфтій Духовного управління мусульман України;

  • Григорій Комендант, президент Українського Біблійного Товариства.