//

Протягом всієї свої історії людина має спокусу усунути Бога з життя, але Христос вчить, як її долати

В християн, які дотримуються нового календарного стилю, 26 лютого 2012 р. – Перша Неділя Великого Посту. У храмах латинського обряду під час Служби Божої читається євангельська розповідь святого Марка про те, як після хрищення у ріці Йордані Христос був спокушуваний сатаною у пустелі. Саме цій темі присвятив своє повчання Папа Бенедикт XVI, зустрічаючись опівдні з паломниками, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб разом з ним проказати недільну молитву «Ангел Господній».

 

«Пустеля, про яку розповідається, має різні значення, – зауважив Святіший Отець. – Вона може позначати стан відкинення та самотності, “місце” слабкості людини, де бракує опертя та забезпечень, де спокуси відчуваються сильніше. Але також вона може означати місце втечі та відновлення, як це було для народу Ізраїля, що втік з єгипетської неволі, місце, де можна в особливий спосіб відчути Божу присутність».

 

Посилаючись на святого Лева Великого Папа зазначив, що Спаситель піддався нападові спокусника для того, щоб «захистити нас своєї допомогою та навчити своїм прикладом». Доки живе людина, вона зазнає спокус і потребує терпеливості та покори, щоб здолати ворога, терпеливості й покори у щирому наслідуванні Господа, будуючи своє життя у Ньому та з Ним, адже Він є джерелом справжнього життя. «Спокуса усунути Бога, самому встановлювати порядки для себе та в світі, розраховуючи лише не власні сили, завжди присутня в історії людини», – додав Бенедикт XVI.

 

«Ісус звіщає, що “час сповнився і Боже царство наблизилося” (Мк 1,15), звіщає, що в Ньому сталося щось нового: Бог звертається до людини в неочікуваний спосіб, з унікальною та конкретною близькістю, повною любові», – вів далі Святіший Отець, додаючи, що це звіщення супроводжується вимогою відповісти на такий великий дар, є запрошенням мати віру в Бога та кожного дня навертати своє життя до Його волі. «Час Чотиридесятниці, – сказав Папа, – це сприятливий момент для оновлення та зміцнення наших стосунків з Богом, через щоденну молитву, акти покаяння та діла братньої любові».

 

На завершення Бенедикт XVI закликав вірних просити в Пресвятої Богородиці Марії, щоб Вона «супроводжувала наш великопосний шлях своїм покровом та допомагала нам закарбувати в наших серцях та житті слова Ісуса Христа», а також ввірив молитвам присутніх тиждень духовних вправ, які він проводитиме разом з найближчими співробітниками.

 

За матеріалами Радіо Ватикан