//

Процеси над Тимошенко та Луценком ще більше відбили в українців віру у правосуддя

Рівень довіри наших громадян до прокуратури і судів за минулий рік упав більш як на 15%. Такі дані моніторингу Інституту соціології НАН України оприлюднила на прес-конференції директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

 

"Наші люди прокуратурі і судам не довіряли завжди. Але стабільно ця недовіра була у межах 50-53%, починаючи з 2002 року (старту моніторингу рівня довіри до цих інституцій – ред.). Заміри 2011 року показали, що різко зросла недовіра: до прокуратури зараз недовіра 67%, до судів - 69%. Тобто за один рік таке значне зростання недовіри", - сказала вона.

 

Бекешкіна припустила, що порушення кримінальних справ проти опозиційних політиків також сприяло зростанню недовіри до судової системи. "Можливо, це найбільш серйозний негативний вплив (цих справ – ред.)", - сказала директор фонду "Демініціативи".

 

За її словами, повернути довіру людей до цих інституцій буде непросто. "Уявімо собі неможливе: що раптом у нас і суди, і прокуратура стануть кристально чесними. Я не думаю, що відразу повернеться довіра - втратити її дуже легко, а повертати досить складно", - зауважила Бекешкіна.

 

При цьому вона висловила переконання, що без утвердження в державі верховенства права як одного з ключових елементів демократії Україна не матиме "серйозного хорошого майбутнього".

 

Джерело: tyzhden.ua