//

Протестанти вперше склали менше половини населення США

Кількість протестантів в США вперше за всю історію країни впало нижче рівня 50-ти відсотків і становить лише 48 відсотків населення, стверджується в дослідженні організації The Pew Forum on Religion & Public Life.

 

Двома головними причинами зменшення кількості протестантів стала поява віруючих, які не входять в  загальновизнані конфесії, і збільшення числа атеїстів, кількість яких за останні п'ять років збільшилася з 15 до 20 відсотків: одна п'ята населення (з них третину складають люди молодше 30 років) взагалі не сповідує жодну релігію.

 

Ряди невіруючих поповнили понад 13 мільйонів чоловік, які в ході останнього опитування назвали себе атеїстами і агностиками (близько 6 відсотків), а також 33 мільйони осіб, які, за їхніми словами, не належать до жодної церкви (14 відсотків).

 

У цій тенденції є й політичне підгрунтя. Виборці-атеїсти в більшості своїй голосують за демократів, підтримують право на аборт і легалізацію одностатевих шлюбів. Число атеїстів-демократів в підсумку збільшилася з 17 до 24 відсотків.

 

Цитоване дослідження засноване на опитуванні приблизно трьох тисяч чоловік, проведеному в червні-липні 2012 року. Зменшення кількості протестантів було зафіксовано за допомогою опитування більш широкої групи людей (17 тисяч чоловік). Результат дослідження має похибку в 0,9 відсотка. Послідовники протестантизму, що переселялися з Європи в Америку до моменту утворення США складали переважну більшість серед громадян цієї країни.

 

За матеріалами lenta.ru