//

Проща до Страдчу з нагоди дня мирянина

Вже  вп’яте Львівська Архиєпархія проводить пішу прощу до с. Страдч, з нагоди дня мирянина. Цьогорічна проща, що відбулась у неділю  26 червня, була також присвячена 70 річниці від дня смерті блаженних мучеників о. Миколи Конрада та Володимира Прийми.

 

Проща розпочалась молебнем у с. Ямельна перед символічною могилою на місці загибелі блаженних у 1941 р. Опісля колона вірних, чисельністю близько однієї тисячі осіб, вирушила до с. Страдч, де біля підніжжя гори єпископ-помічник Львівської Архиєпархії Преосвященніший Владика Венедикт очолив Божественну Літургію.

 

Особливістю цьогорічної прощі була чисельна присутність вірних з інших єпархій УГКЦ. Таким чином, загальна кількість прочан сягнула 4-5 тисяч осіб.

 

З Архиєреєм співслужили настоятель храму Успення Пресвятої Богородиці с. Страдч, о. Іван Колтун, протопресвітер Янівського деканату о. Іван Нижник, судовий вікарій Стрийської єпархії Степан Кузишин, диякони Микола Проців та Мар’ян Ільницький. Більше п’ятнадцяти священиків уділяли прочанам Святу Тайну Сповіді.

 

Коментуючи євангельське читання про покликання учнів (Мт. 4, 18-23), Владика Венедикт закликав розпізнати голос Божий, щоб сповнити своє покликання.

 

«Коли Ісус Христос вибирав своїх учнів, він не кликав заможних, знатних, вчених, а простих рибалок. Вони залишили все, родичів, друзів, знайомих і пішли за Христом. Цей їхній радикалізм та самопосвята у голошенні Христової Євангелії є добрим прикладом для всіх нас. Бо і  сьогодні Ісус кличе кожного поіменно, так само, як Він покликав блаженних отця Миколу Конрада та Володимира Прийму. Вони сповнили велику місію, довівши своїм особистим прикладом вірність Богові, а також своєму священичому та мирянському служінню. Хай їхній взірець буде для всіх нас гідним  прикладом для наслідування» - завершив Владика Венедикт.

 

Після завершення Літургії чимало бажаючих прийняли присягу на відречення від алкоголю терміном на один рік, а  Владика Венедикт посвятив і окропив свяченою водою прочан, принесені ними віночки та інші сакральні предмети. Відтак Архиєрей у супроводі священиків та паломників  піднявся на сільський цвинтар, щоб помолитись на могилах блаженних мучеників Миколая та Володимира. Завершилась проща Хресною дорогою.

 

Довідка:

27 червня 2001 року під час візиту Святішого Отця Івана Павла II в Україну було проголошено блаженними 28 мучеників УГКЦ для їх почитання усією Католицькою Церквою. Серед них отець-доктор Микола Конрад та дяк Володимир Прийма, останки яких спочивають на цвинтарі у с. Страдч.

Блаженний священомученик Микола Конрад народився 16 травня 1876 р. у с. Струсові на Тернопільщині. Філософські і богословські студії закінчив у Римі, захистивши докторську дисертацію. У 1899 р. – рукоположений на священика. Вчителював у Бережанській і Теребовлянській гімназіях. У 1930 р. митр. А. Шептицький запросив отця-доктора викладати у Львівській Богословській Академії, а згодом призначив його парохом у с. Страдч біля Яворова. Загинув мученичою смертю від рук більшовиків 26 червня 1941 року. В УГКЦ священомученик Микола Конрад є покровителем молоді, що навчається.

Блаженний мученик Володимир Прийма народився 17 липня 1906 року в с.Страдч. Закінчив дяківську бурсу при Митрополитові Адреєві Шептицькому. Був дяком і дириґентом у церкві с. Страдч. Одружився 10 листопада 1931 року з Марією Стойко.
Свідки зазначають, що в четвер 26 червня 1941 року дяк Володимир Прийма і отець-доктор Микола Конрад пішли зі  Святими Тайнами сповідати хвору жінку. На зворотній дорозі, їх наздогнали енкавеесівці. Священика та дяка вхопили та, страшно лаючись, повели до лісу, який називається Бірок. Ризикуючи власним життям, Володимир Прийма залишився з отцем Миколою Конрадом. Обох їх по-звірячому замордували. Тіло дяка було дуже покалічене, побите, він мав поламані ребра. В УГКЦ дяк Володимир Прийма, що засвідчив свою віру в Бога мученицькою смертю, є покровителем мирян.

Віра Ценглевич
Прес-служба Львівської архиєпархії