//

Проща Бенедикта ХVІ до Марійської святині в Етцельсбах (23 вересня 2011)

Хвилюючою подією другого дня перебування Святішого Отця в Німеччині (23 вересня 2011 р.) було паломництво до Марійської святині в Етцельсбах, в регіоні Айхсфелд, де Папа відслужив вечірню. Невелика церковця в цій місцевості є виявом католицької присутності у самому центрі Реформації. Католицька Церква у цьому регіоні змогла витривати також і протягом важких часів двох тоталітарних режимів – спочатку нацизму, а потім комунізму, адже вона опинилась на території НДР. Навіть у сьогоднішній час кількість католиків, які регулярно беруть участь у богослуженнях та є активними у церковному житті, у цьому регіоні значно перевищує середні статистичні дані країни.

 

Марійська святиня, що має назву паломницької каплиці, є для німців колишньої НДР символом відваги та витривалості у вірі. Церковця була відновлена 1801 року, але перші прощі почались ще у ХVІІ сторіччі. Легенда розповідає, що у ХVІ сторіччі коні, які орали на полях, вперто зупинялись і падали на коліна біля одного визначеного місця. Селянин, зацікавлений незвичайним фактом, викопав у цьому місці дерев’яну статую Страждальної Богородиці. Відтоді почались прощі, які тривають до наших днів, особливо популярною є «кінна проща». Це віддалене місце схиляє до внутрішньої, зосередженої молитви.

 

Етцельсбах розташований приблизно 80 кілометрів від Ерфурта і Бенедикт ХVІ прибув сюди гелікоптером. На розлогому полі Святішого Отця очікувало понад 90.000 вірних, серед яких багато молоді, радісно зустрічаючи Папу. Венедикта ХVІ привітав ерфуртський єпископ Йоакім Ванке, який підкреслив, що незважаючи на історичні труднощі та переслідування двох диктатур, у цій сільській місцевості християнство зуміло вижити. Місцева спільнота тепер ставить перед собою завдання привернути молодому поколінню, яке народилось вже у возз’єднаній Німеччині, усвідомлення власного християнського коріння. Цю місію символізував хрест, який несла молодь. Він зроблений із залишків прикордонних бар’єр, які десятиріччями розділяли Східну і Західну Німеччину. Це є попередженням для тих, хто вважає, що мир і гармонію між народами можна будувати без Бога.

 

Джерело: Радіо Ватикан