//

Проповідь Папи на день св. Домініка

Католицька Церква 8 серпня відзначала день Св. Домініка де Гусмана, засновника Чину монахів-проповідників, відомих як домініканці. Бенедикт XVI присвятив цьому святому загальну аудієнцію 3 лютого минулого року. Папа виділив основну характеристику Св. Домініка, а саме – лагідність. За своє життя він отримав багато нагород і пошани, але сприймав своє існування як служіння і ніколи не розглядав священство, як можливість блискучої кар'єри всередині Церкви: «Хіба кар'єра, влада не є спокусою, такою спокусою, від якої не застраховані й ті, в чиї обов'язки входить надихати і керувати Церквою? Ми знаємо, що справи в громадянському суспільстві та нерідко в Церкві йдуть погано, тому що багато з тих, на кого покладена відповідальність, працюють заради власних інтересів, а не суспільних». Св. Домінік народився приблизно 1170 року в шляхетній родині Старої Кастилії, яка була на теренах сучасної Іспанії. Його завжди вирізняла любов до знань та богослов'я, але перед обличчям голоду, спровокованого війнами тих часів, вражений байдужістю багатьох, він без зволікання розпродав усе найцінніше, тобто свої книги, щоб нагодувати всіх нужденних. Його найбільшим бажанням було проголошувати любов і істину, Воплочене Слово Боже.


Згромадження домініканців покликане євангелізувати тих, хто не знає Христа, і реєвангелізувати тих, хто залишив справжню віру: «Цей великий святий нагадує нам, що в серці Церкви повинен горіти місіонерський вогонь, який безперервно підштовхує до того, щоб нести перше проголошення Євангелія і туди, де це необхідно, – нову євангелізацію. Саме Христос є самим великим благом, яке чоловіки і жінки всіх часів мають право знати і любити!»
Девізом Св. Домініка була фраза «Проголосив і йди», але він також бажав, щоб його брати, які проголошують Слово Боже, мали богословську освіту. Тому він закликав їх отримувати університетську освіту: «Розвиток культури змушує тих, хто служить Слову Божому на різних рівнях, бути добре підготовленими. Закликаю всіх, пастирів і мирян, удосконалювати це «культурний вимір» віри, щоб краса християнської істини могла бути краще зрозуміла, а віра отримала підтримку, зміцнення, а також захист».


Св. Домінік був людиною небагатослівною і, якщо він відкривав рот, то тільки для того, щоб говорити з Богом і про Бога. Щоб допомогти простим людям молитися, він навчав їх міркувати про таїнства життя Ісуса, багато разів повторюючи молитву «Аве Марія». Так з'явився розарій. Для Св. Домініка молитися означало завоювати душі для Бога. Тому він з особливою увагою ставився до жіночих контемплятивних монастирів: «Він вірив у цінність заступницької молитви за успішний результат апостольської місії. Тільки в раю ми зрозуміємо, наскільки сильна молитва контемплятивних монахинь, що супроводжує апостольське служіння!». Св. Домінік помер 6 серпня 1221 в домініканському монастирі в місті Болонія, в чужій келії, бо в нього, засновника цього Чину, не було нічого свого. Своїм братам він залишив духовний заповіт: «Будьте милосердні, зберігайте лагідність, запасайтеся цінностями святої бідності». Його канонізовав 13 липня 1234 Папа Григорій IX.


Зараз Чин Домініканців налічує понад 600 монастирів і приблизно 6000 монахів.

За матеріалами Радио Ватикана