//

Проповідь Глави УГКЦ під час зустрічі єпископів Східних Католицьких Церков в Хорватії

22-25 листопада у Загребі проходила щорічна зустріч єпископів Східних Католицьких Церков Європи. 23 листопада,  в соборі Святих Кирила і Методія Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

 

Слава Ісусу Христу!

Направду хотів би щиросердечно подякувати Владиці Миколаєві за ту можливість сьогодні служити Божественну Літургію тут, у тій семінарії, яка посвячена трьом Святителям, у тій семінарійній церкві Пресвятої Трійці.

 

У Євангелії від Луки, яке ми щойно чули з вами, євангелист нам звіщає про присутність між нами Царства Небесного. Він каже, що закон і пророки були до Івана Хрестителя. Починаючи з цього моменту, проголошується Царство Боже, яке є між нами. Більше того, Лука наголошує, що те Царство Боже – це не що інше, як присутність самого Бога серед нас. Але перш за все, те Царство Боже не є зовнішнє, воно є внутрішнє, воно показується в тому світі через міжособові стосунки. Ми показуємо світові, що Царство Небесне є між нами через те, як ми відносимося один до одного: як відноситься чоловік до своєї жінки, як відноситься брат до брата, який завинив перед ним і сім разів на день грішить, але сім разів на день кається. Те Царство Небесне ми з вами можемо осягнути, у нього ввійти через навернення. Той, хто навертається, повертає своє життя до Бога, входить у той новий спосіб спілкування з Богом і зі своїм братом.

 

Найяскравішим знаком присутності Царства Божого поміж нами, яке Господь лишив на землі, є Церква. Саме у єдності Христової Церкви світ може побачити присутність Царства Божого між нами. І сьогодні тут, у тій семінарії, ми маємо унікальний образ єдності Христової Церкви. Східні католицькі єпископи Європи приїхали до Хорватії, до Загреба для того, щоб бути разом, щоби спілкуватися разом, разом будувати і поширювати Царство Боже на землі, роздумуючи над тим, як прощати людям їхні гріхи, як підтримувати християнську родину, яким чином звіщати милосердя Боже, яке виливається на людину сьогодні. Але є ще один дуже важливий знак – знак церковного сопричастя, який ми приїхали до вас святкувати.

 

Чотириста років унії Крижевецької єпархії – це є особливий знак церковного сопричастя, який ми приїхали разом з вами святкувати, дякувати Господу Богу за чотириста років терпіння, страждання, смерті й воскресіння, але присутності Царства Божого тут, у тій єпархії, серед вас.

 

Від імені Української Греко-Католицької Церкви, єпископат Якої є тут майже увесь присутній, а також від імені тут присутніх Владик інших Церков Європи східного обряду, дозвольте мені сердечно привітати усіх вас з тим славним ювілеєм. Царство Боже є між нами і у нас. Нехай ця думка буде великою силою, яка буде і надалі рухати цією єпархією. Нехай та сила Божого Слова, яку ми черпаємо у тій Божественній Літургії, буде нашим світлом, світлом для стежок наших у це майбутнє, в яке Господь Бог нас посилає. Я вже говорив Владиці, що ваш чотиристарічний ювілей збігається із Роком віри у Католицькій Церкві. Нехай цей ювілейний рік в особливий спосіб для вас буде роком особливого вияву Божої присутності між вами і знаком Царства Небесного, яке Господь дарує всім нам. Амінь.

 

Слава Ісус Христу!

 

Розшифровано http://headugcc.info