//

Проповідь Глави УГКЦ на Літургії спомину Патріарха Йосифа Сліпого

16 грудня Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук у Патріаршому соборі Воскресіння Христового очолив Архиєрейську Літургію, на якій молитовно поминали Патріарха Йосифа Сліпого.

 

«Те, що є неможливе в людей, можливе у Бога».

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь!

 

Слава Ісусу Христу!

Преосвященний Владико Йосифе, преподобні, всечесні отці, преподобні брати і сестри в монашестві, дорога молоде, дорогі в Христі брати і сестри. У книгах Священного Писання ми зустрічаємо дуже сильний наголос на тому, що найбільшим скарбом людини, який вона може знайти, здобути під час свого земного життя, тої земної мандрівки, це є пізнання живого Бога. Найбільшим скарбом людини не є якась та чи інша земна дійсність. Найбільшим скарбом і багатством для людини є лише Бог, бо Він є джерелом усього: земного і вічного життя, достатку, щастя, усього того, що потребує людське серце. Тому то псалмоспівець Давид співає, молиться і каже такі слова: «Боже, щоби ми на землі пізнали путь Твою і в усіх народах спасення Твоє». Якщо ви були уважні, то ми співали ці слова тут щойно на цій Літургії під час другого недільного антифону.

 

І ось сьогодні у тому Євангелії, яке ми щойно чули, ми зустрічаємо Ісуса Христа в дорозі. Він подорожує з Галилеї до Єрусалиму і правдоподібно знаходиться близько міста Єрихону. Назустріч Йому виходить багатий чоловік. Лука каже про нього, як про начальника.

 

Місто Єрихон та околиця, де тепер Ісус знаходиться у своїй дорозі, є таким прикордонним містом, де багато людей багатіють через торгівлю. І ось такий собі тогочасний місцевий олігарх виходить до Ісуса Христа в дорозі і питається Його: «Що я маю робити, щоби успадкувати життя вічне?» Дуже глибоке і важливе питання. Той чоловік, який буцімто має все, немає життя. Він розуміє, що те, що він має, він швидко може втратити при зміні влади, зміні обставин сучасної економіки, а особливо в день своєї смерті він із собою нічого не забере. Він розуміє, що щось більшого потребує, чогось іншого має шукати. І він приходить до Христа, щоби знайти відповідь на своє питання, більше того, щоб знайти дорогу, якою він повинен іти протягом свого земного життя. Ісус Христос бачить всю глибину цього запитання і каже йому: «Зберігай Заповіді!» — і повторяє тому чоловікові тих десять Божих Заповідей, які справді є дорогою до життя. Як ви пригадуєте, старозавітній Божий люд отримав ці десять Божих Заповідей тоді, коли теж був в дорозі. Пригадуєте? Коли подорожував в пустелі сорок років, прямуючи від рабства до свободи, від смерті до життя і, щоби він не загубився у пустелі, Господь Бог показує йому шлях і тим шляхом є десять Божих Заповідей.

 

Але тому чоловікові вже не цікаво знати це Боже слово і той шлях. Він каже: «Та я то все виконую, я це все знаю, я це все маю в своїй кишені». Він шукає якоїсь відповіді від Христа, щоби забезпечити себе ще краще в тому житті, тому що на його думку те багатство є нагородою за його праведне життя і виконання Божих Заповідей. Але Христос каже йому щось глибшого і більшого. Він каже йому: «Іди і продай все, що маєш, і будеш мати скарб на небі, а відтак — іди за мною!» Ті слова «Іди за мною!» дослівно означають «Стань Моїм учнем. Ти Мене називаєш учителем, то будь Моїм учнем! Іди за Мною!» Ми б сьогодні сказали: «Стань християнином!» Тому що Ісус Христос не просто є на дорозі, Він не просто є учителем, який може показати дорогу, Ісус Христос є дорогою, Він є істиною, Він є життям. Все те, що шукав той чоловік, він знайшов в Тому, Кого зустрів на своїй дорозі. Христос Сам про Себе каже: «Я є Дорога, Істина і Життя». Але тому чоловікові тяжко було лишити свій земний достаток, тяжко було через оту певність людську побачити в Ісусі Христі живого Бога, знайти той справжній істинний скарб, якого протягом усієї історії людства шукає людський геній.

 

Дорогі в Христі брати і сестри, для нікого не є секретом, що ми з вами в теперішньому часі є свідками творення нової глобальної культури: коли все у світі вимішується, коли людські певності часом втрачають своє значення. Ми стоїмо на порозі якогось нового часу, нового періоду в історії людства. Дуже багато науковців, які досліджують ті зміни, які відбуваються в різних суспільствах, не лише в нашому, кажуть, що даний момент, який переживає людство, є подібним до туману. Туман можна бачити, але його не можна рукою осягнути. В цьому тумані дуже легко можна загубитися. І завданням Церкви, завданням кожного віруючого християнина є знайти дорогу в тому часі, який ми тепер переживаємо. Завданням Церкви є показати цю дорогу для того, щоби сучасна людина не загубилася, не загинула, але справді знайшла життя, яким є Христос, Господь Бог. Христос приходить сьогодні до нас під час цієї Божественної Літургії і, можливо, дуже цікаво звучатимуть сьогодні до нас слова святого Августина, який каже: «Лінивцю, ти кажеш, що ти не знаєш дороги? Та ця Дорога сама прийшла до тебе. Ти шукаєш життя? Та це Життя само прийшло до тебе, щоби тебе оживити і дати сенс твоєму земному життю. Ти кажеш, що ти не знаєш правди, не знаєш істини? Та ця Правда воплотилася і стала людиною, щоб тобі об’явитися і промовити до тебе людськими словами, людині близькими і зрозумілими». Іншими словами, сьогодні для нас дорогою, правдою і життям є Ісус Христос, той самий вчора, сьогодні і навіки. Він каже мені і вам сьогодні: «Ходи за мною! Живи по-християнськи у цьому світі! Ходи дорогою Божих Заповідей і справді віднайдеш скарб, який зробить тебе спадкоємцем життя вічного».

 

Дорогі в Христі, ми сьогодні з вами будемо споминати особливу людину в історії українського народу і нашої Церкви. Ми сьогодні будемо згадувати слугу Божого Патріарха Йосифа Сліпого. Ми тут бачимо його портрет. В кінці Літургії ми почуємо слово Блаженнішого Любомира, який поділиться своїми спогадами про цього Христового учня, того чоловіка, який знайшов життя, сам ішов цією дорогою і веде за собою сьогодні усіх нас. Нехай приклад слуги Божого Патріарха Йосифа буде справді для нас дороговказом, а відтак закликом іти за Христом серед туману сьогоднішнього світу, щоби ніхто з нас не загубився, але успадкував життя вічне. Амінь.

 

Слава Ісусу Христу!

 

Джерело: http://headugcc.info