//

Промова Святішого Отця Бенедикта XVI на зустрічі з учасниками руху «Оновлення в Святому Дусі» з нагоди 40-ї річниці заснування руху, 26 травня 2012 року

Дух сили, яка об'єднує Церкву
Співробітникам плану спасіння

Промова Святішого Отця Бенедикта XVI на зустрічі з учасниками руху «Оновлення в Святому Дусі» з нагоди 40-ї річниці заснування руху, 26 травня 2012 року.

 

Дорогі брати і сестри!

З великою радістю я приймаю вас з нагоди 40-ї річниці народження «Онови в Святому Дусі» в Італії, що є прикладом найбільш поширеного руху харизматичного оновлення, пережитого Католицькою Церквою після ІІ Ватиканського Собору. Сердечно вітаю всіх, починаючи з президента національного [відділення], якому дякую за прекрасні, сповнені Духа, слова, звернені до мене від імені всіх вас. Вітаю духовного радника, членів Комітету і Ради, відповідальних осіб та аніматорів груп і спільнот, розсіяних по всій Італії. У цьому паломництві, де ви маєте можливість молитовно зупинитися біля могили св. Петра та почерпнути сили для вашої віри, щоб зростати у християнському свідченні й без страху приступити, ведені Святим Духом, до складних завдань нової євангелізації.

 

Я радий зустрітися з вами напередодні П'ятидесятниці, основного свята для Церкви і такого знаменного для вашого руху, і я заохочую вас приймати Божу любов, якою ми долучаємося через дар Святого Духа – першоджерела сили, яка об'єднує Церкву. У минулі десятиліття, 40 років, ви трудилися, щоб зробити свій особливий внесок у поширення Царства Божого і у творення християнської спільноти, зміцнюючи спільність з Наступником Петра, з пастирями і всією Церквою.

 

Різними засобами ви утверджували примат Бога, якому завжди і без залишку належить наше поклоніння. І ви старалися запропонувати цей досвід новим поколінням, демонструючи радість нового життя в Дусі, через велику працю виховання і різноманітну діяльність, пов'язану з новою євангелізацією і місією «до народів» (missio ad gentes). Ваша апостольська праця, отже, сприяє зростанню духовного життя в церковному і соціальному середовищі Італії, через звернення, які багатьох людей привели до глибинного оздоровлення любов'ю Божою, і допомогли багатьом сім'ям подолати періоди кризи. У ваших групах ви не нехтували молодими людьми, щедро відповідаючи на покликання до особливого посвячення себе Богові в священстві та монашому житті. За все це я дякую вам та Богові!

 

Дорогі друзі, продовжуйте свідчити про радість віри в Христа, про те, як чудово бути учнями Христа, про силу любові, яку Його Євангеліє вилило в історії, як про незрівнянну благодать, яку кожен віруючий може пережити в Церкві з практикою святих Таїнств і зі смиренним і безкорисливим наслідуванням своїм харизмам, які завжди є, за словами св. Павла, на користь загального блага. Не піддавайтеся спокусі посередності та звички! Плекайте в душі піднесені та благородні прагнення! Зробіть так, щоб помисли, почуття і дії Ісуса стали і вашими теж! Так, Господь закликає кожного з вас бути невтомним співробітником його плану спасіння, що змінює серця, він потребує також і в вас, щоб зробити ваші родини, ваші спільноти і міста місцем любові і надії.


Нинішнє суспільство ставить нас в досить хитку ситуацію, що характеризується невизначеністю й обмеженістю вибору. Часто не вистачає надійної точки відліку, якою б керувалося наше існування. Тому тим паче важливо споруджувати будівлю нашого життя і всю сукупність соціальних взаємин на твердій скелі Слова Господнього, дозволити Учительству Церкви скеровувати себе. І це значить, що як ніколи актуальним є рішуче твердження Ісуса, що говорив: «Кожний, хто слухає ці мої слова й виконує їх, подібний до розумного чоловіка, який збудував свій дім на скелі. Полила злива, потоки розлились, подули вітри й натиснули на той дім, та він не повалився, бо був збудований на скелі» (Mт 7, 24-25).


Господь перебуває з нами, діючи силою Свого Духа. Він закликає нас зміцнюватися в довірі й більше покладатися на Його волю, зростати у вірності нашим покликанням, дорослішаючи у вірі, надії і милосердній любові. Дорослий, за Євангелієм, не той, хто ні від кого не залежить і нікого не потребує. Дорослим, тобто зрілим і відповідальним, може бути тільки той, хто став малим, смиренним і слугою перед Богом, і хто не піддається віянням часу. Тому потрібно формувати свідомість у світлі Слова Божого і так показати [людям] стійкість і справжню зрілість; у світлі того Слова, що надає значення та імпульсу всякому задуму, церковному та людському, а також і тоді, коли збудується град земний (Пс. 127 , 1). Потрібно оновити душу суспільних установ і запліднити історію насінням нового життя.

 

Сьогодні віруючі покликані нести переконання, щире і таке, що заслуговує довіри свідчення віри, тісно пов'язане з боргом милосердя. Через милосердя навіть людям далеким [від християнства] і байдужим до послання Євангелія вдається наблизитися до істини і переконатися у співчутливій любові Небесного Отця. Відповідно до цього я висловлюю задоволення тим, що ви робите для розповсюдження «культури П'ятидесятниці» у соціальній сфері, поєднуючи духовний запал з ініціативами на благо тих, хто страждає, опинившись у складній ситуації чи будучи виключений з товариства. Особливо я маю на увазі вашу роботу духовного відродження і матеріальну допомогу ув'язненим та колишнім ув'язненим, а також «Центр передового досвіду щодо сприяння гуманності та солідарності Маріо і Луїджі Стурцо», і, звичайно, «Міжнародний центр сім'ї» в Назареті, перший камінь основи якого я мав радість благословити. Продовжуйте піклуватися про сім'ю, незамінне місце навчання любові та самопожертви.

 

Дорогі друзі з «Оновлення в Святому Дусі»! Не втомлюйтеся звертатися до Небес: світ потребує молитви. [Безсумнівно] приносять користь чоловіки і жінки, які відчувають тяжіння Небес, які хвалять Господа стилем нового життя. І будьте радісними християнами! Я довіряю всіх Святій Марії, йдіть ведені світлом Святого Духа, живучи і проголошуючи Христову звістку. Нехай супроводжує вас Апостольське благословення, яке я вам з любов'ю уділяю, поширюючи його на всіх ваших однодумців і на ваші сім'ї. Дякую!

 

За матеріалами: Ратцингер-информ