//

Промова Папи Бенедикта XVI під час молитви «Царице неба», 15 квітня 2012 р.

Кожного року, святкуючи Великдень, ми переживаємо досвід перших учнів Ісуса, досвід зустрічі з Воскреслим Господом. Євангеліє від Йоана розповідає, що апостоли побачили Ісуса, коли Він з’явився посеред них у світлиці в цей же самий вечір воскресіння – «першого дня тижня» і згодом «вісім днів опісля».

 

Цей день, названий згодом «неділею», є днем зібрання християнської спільноти, яка збирається для свого культу, тобто на звершення Євхаристії, щоє новим культом, який докорінно відрізняється від єврейського в суботу. Звершення Господнього Дня є потужним нагадуванням про Воскресіння Господнє, тому що лише виняткова і вражаюча подія могла заохотити перших християн до того, щоб розпочати культ, який цілком відрізнявся від єврейської суботи.

 

Отож оскільки сьогодні християнський культ є не лише пригадуванням минулих подій; він є особливим містичним досвідом, важливою зустріччю із Воскреслим Господом, Який живе у вимірі Бога поза часом та простором і справді стає присутнім серед спільноти вірних. Він промовляє до нас у Святому Письмі й ламає для нас Хліб вічного життя. Через ці знаки ми переживаємо те, що досвідчили учні, які бачили Ісуса і в той же самий час Його не розпізнали; ми доторкаємося до Його Тіла, - справжнього Тіла, хоча вільного від земних зв’язків.

 

Свідчення Євангелія дуже для нас важливе. Ісус у двох об’явленнях у світлиці, описаних у Євангелії від Йоана, повторює декілька разів привітання: «Мир вам». Традиційне вітання, яким бажають shalom – мир, що стає новою річчю: стає даром цього миру, який лише Ісус може нам дати, тому що мир є плодом Його радикальної перемоги над злом. «Мир»,що його жертвує Ісус Своїм друзям, є плодом любові Бога, яка допровадила Його до смерті на хресті, щоб Він пролив Свою кров як тихий і покірний Агнець, «благодаттю та істиною сповнений» (Йн 1,14). Ось чому блаженний Йоан Павло ІІ забажав надати назву цій неділі після Пасхи і назвав її неділею Милосердя, символом якої є ікона, де Ісус зображений із пробитим списом боком, із якого струменіють кров і вода, згідно з наочним свідченням Йоана Апостола (пор. Йн 19,34-37). Ісус воскрес, і з живого Господа випливають пасхальні Таїнства Хрещення і Євхаристії; хто наближається до них із вірою, отримує дар вічного життя.

 

Дорогі брати і сестри, приймімо дар миру, який жертвує нам Воскреслий Христос, дозвольмо, щоб наше серце сповнилося милосердям! У цей спосіб із силою Святого Духа, Який воскресив із мертвих Христа, також і ми можемо нести іншим ці пасхальні дари. Нехай випрошує їх нам Пресвята Діва Марія, Мати Милосердя.

 

Переклад Телебачення Віковічного Слова EWTN

Джерело: www.catholic-media.org