//

Промова Бенедикта XVI в аеропорту Барахас під час вітальної церемонії

Ваша Величносте,
Ваше Високопреосвященство Архиєпископ Мадриду,
Ваші Високопреосвященства, дорогі брати єпископи та священики,
Шановні представники національної автономної регіональної та місцевої влади,
Дорогі брати і сестри Мадриду та всієї Іспанії,


Я вдячний Вашій Величності  за присутність разом з Королевою і за добрі та шанобливі слова, якими ви мене привітали, відновлюючи в мені незабутні жести доброти, які я одержав в часі моєї попередньої Апостольської Подорожі до Іспанії, і особливо в часі мого нещодавнього візиту до Сантьяго-де-Компостелла та Барселони. Сердечно вітаю тих, хто зібрався тут  в аеропорту Барахас і тих, хто слідкує за подією за допомогою радіо чи телебачення. Особливе вітання також скеровую до тих, хто з віддачею та посвятою доклали зусиль та праці для того, щоб цей Всесвітній День Молоді у Мадриді міг пройти успішно і принести значні плоди.


Від усього серця я хочу відзначити гостинність багатьох родин, парафій, шкіл та інших закладів, які прийняли молодих людей з усього світу, спочатку у різних регіонах та містах Іспанії, а тепер у великому космополіті та ласкавому місті Мадрид.


Я приїхав сюди, щоб зустрітися із тисячами молодих осіб з усього світу, католиками, які є відданими Христові у пошуках істини, яка надасть істинного значення їх існуванню. Я прибув, як Наслідник Петра, щоб утвердити їх всіх у вірі, щоб у ці дні провести насичену пастирську діяльність, проголошуючи, що Ісус Христос є дорогою, правдою і життям; щоб мотивувати посвяту будувати Царство Боже у світі серед нас; щоб закликати молодь стати вірними послідовниками та відважними свідками Христа.


Чому ж така величезна кількість молоді прибула до Мадриду? В той час, коли вони самі мають дати відповідь, можна припустити, що вони хочуть почути слово Боже, як їх до цього закликає гасло цього Всесвітнього Дня Молоді, щоб вони, вкорінені і збудовані в Христі, могли проявляти силу своєї віри.


Багато з них чули голос Бога, можливо лише як легенький шепіт, який провадив їх до ретельнішого пошуку Його і до ділення з іншими досвідом сили, яку Він має в їхньому житті. Відкриття живого Бога надихає молодих людей і відкриває їм очі на виклики світу, в якому вони живуть, з його можливостями й обмеженнями. Вони бачать переважаючу поверхневість, споживацтво і гедонізм, повсюдно поширене зведення сексуальності до банальності, відсутність солідарності, корупцію. Вони знають, що без Бога було б важко протистояти цим викликам і бути по-справжньому щасливими, і таким чином виливаючи свій ентузіазм у досягнення справжнього життя. Але, коли Бог є поруч з ними, вони будуть зберігати світло, щоб ходити і підстави сподіватися, нестримні перед їх високими ідеалами, які будуть мотивувати їх тверду  рішучість будувати суспільство, в якому шанують гідність людини й істинне братерство. Тут, сьогодні, вони мають унікальну можливість зібрати разом свої прагнення, поділитися багатством своєї культури та досвіду, мотивувати один одного на дорозі віри та життя, в яких, як деякі думають, вони самотні або ігноровані в своєму щоденному існуванні. Але вони не одні. Багато людей того ж віку мають ті ж прагнення і, довіривши себе повністю Христові, знають, що вони дійсно мають попереду майбутнє і не бояться рішучих зобов'язань, які виконують все їхнє життя. Ось чому для мене є великим задоволенням слухати їх, молитися з ними і святкувати Євхаристію з ними. Всесвітній День Молоді приносить нам послання надії, як чистий і юний бриз, з омолоджуючими ароматами, що сповнюють нас впевненістю перед майбутнім Церкви і світу.


Звичайно, не бракує труднощів. Є напруженість і триваючі конфлікти в усьому світі, навіть до пролиття крові. Справедливість і унікальна цінність людської особистості легко придушуються егоїстичними, матеріальними та ідеологічними інтересами. Природа і навколишнє середовище, створені Богом з такою любов'ю, не поважаються. Більш того, багато молодих людей дивляться заклопотано в майбутнє, оскільки вони шукають роботу, або тому, що вони втратили свою роботу, або тому, що та, яку вони мають, є нестабільною та невизначеною. Є й інші, які потребують допомоги, щоб уникнути  наркотиків або щоб відновитися після їх вживання. Є навіть такі, які через свою віру в Христа страждають від дискримінації, що призводить до зневаги і переслідувань, відкритих чи прихованих, які вони терплять в різних регіонах і країнах. Їх переслідують, щоб Його зрадити, знищують сліди Його присутності в суспільному житті, не дозволяючи навіть згадки про Його святе ім'я. Але від усього серця я кажу вам ще раз, молоді люди: нехай ніхто і ніщо не забирає ваш мир, не соромтеся Господа. Він не пощадив себе,  ставши таким, як ми, і досвідчивши наших страждань, щоб підняти їх до Бога, і таким чином він нас спас.


У зв'язку з цим молодим послідовникам Ісуса треба допомагали залишатися твердими в вірі і прийняти чудову пригоду проголошення її і свідчити про це відкрито своїм життям. Свідок, відважний і сповнений любові до своїх братів і сестер, рішучий і в той же час розумний, не приховуючи своєї християнської ідентичності, живучи разом з іншими, приймає їх вибори в дусі поваги, і, в той же час, вимагає належної поваги до свого власного вибору.


Ваша Величносте, я знову дякую за гарний прийом, який ви мені виявили, і, в свою чергу, хотів би висловити свою повагу та близькість до всіх жителів Іспанії, а також моє захоплення країною, такою багатою історією і культурою через життєздатність своєї віри, яка принесла свої плоди в дуже багатьох святих протягом століть, в численних чоловіках і жінках, які, залишивши свою батьківщину, несли Євангеліє в кожен куточок земної кулі, і в людях  цієї землі, які діють з прямотою, солідарністю і добротою. Це великий скарб, який потрібно дбайливо доглядати на благо теперішнього і для того, щоб запропонувати яскраві горизонти майбутнім поколінням. Хоча в даний час є деякі причини для занепокоєння, все ж найбільшим  є прагнення до покращення всіх іспанців з тим динамізмом, який так характеризує їх, і до якого стільки додало протягом століть їх глибоке і дуже плідне християнське коріння.
З цього місця я посилаю сердечні вітання всім вам, дорогі друзі Іспанії та Мадриду і всім вам з інших країн. У ці дні я буду з вами, думаючи про всіх молодих людей в світі, зокрема тих, які проходять через різні випробування. Довіряючи цю зустріч Пресвятій Діві Марії і святому покровителю цього Дня, я прошу Бога завжди благословляти і захищати синів і дочок Іспанії. Дуже дякую.


За матеріалами Vatican Radio