//

Професор з Канади прочитає у Львові відкриті лекції про клонування та сучасну медицину

25-27 березня у Школі біоетики УКУ професор медичного факультету Макгільського та Монреальського університетів (Канада) Юрій Мончак прочитає курс відкритих лекцій. Директор лабораторії молекулярної діагностики обіцяє, що про біоетику та клонування розповідатиме просто і цікаво, так що кожен, хто має базові знання з біології, має можливість дізнатися про світові тенденції сучасної медицини.

 

 

«Спочатку ми зі слухачами поговоримо про базові принципи молекулярної біології (ДНК, РНК, гени, мутації тощо). Уже на другій лекції я розповім про традиційний підхід до молекулярної діагностики, а відтак про дослідження людського геному (прочитання всього генетичного коду людини), як цю інформацію можна використовувати у діагностиці та які наслідки несе за собою зловживання такого роду інформацією», – коментує Юрій Мончак.

 

За словами професора, сучасна медицина переживає ґрунтовну революцію. «Колись діагноз залежав від розпізнання морфології тканини чи клітини. Тепер вчені дослідили, що саме спричинює хвороби, які гени відповідають за здоровий чи хворий стан організму. У недалекому майбутньому діагностика все більше буде опиратися на дослідження генетичного профілю кожної людини, що дозволить передбачати хвороби, підібрати належне лікування ще на ранніх стадіях».

 

Лікування, за словами науковця, уже тепер відбувається за допомогою «дизайнер»-ліків, що відкриває еру «цілеспрямованої терапії»: «Це революційна терапія, де ліки є в принципі персоналізованими і пристосованими до кожного пацієнта особисто, залежно від його генетичного профілю», – коментує канадський професор.

 

Під час лекцій «Біоетика і клонування» Юрій Мончак також розповість про трансплантацію пуповинної крові, генетичні маніпуляції в лабораторії, торкнеться теми стовбурових клітин та клонування звірів і людей. «Тема клонування надзвичайно важлива, тому що сьогодні людина має можливість маніпулювати стовбуровими клітинами, вирощувати штучні органи в пробірках, стовбурові клітини з будь-яких інших диференційованих клітин і перетворювати їх в інші роди клітин. Багато організмів вже були клоновані, тепер іде спроба клонувати людину – однак усе набагато складніше, ніж ми можемо уявити. Людина відкрила ключ до самого ядра свого фізичного існування і починає «гратися» з найсильнішим аспектом біологічного життя – генетичним кодом. А чи розуміє вона, які можуть бути наслідки? Щоби сформувати здоровий підхід та думку про сучасний стан біології, ми мусимо розуміти  біоетичні підходи у цій сфері».

 

Лекції відбуватимуться у рамках навчальної програми Школи біоетики УКУ. Але протягом трьох днів кожен охочий може прослухати лекції в конференц-залі філософсько-богословського факультету (вул. Хуторівка, 35а). Час проведення лекцій – 18:00-21:00.

 

Щороку Школа проводить набір на сертифікатну програму з біоетики «На службі охорони життя». На програмі читають лекції викладачі з різних країн, зокрема Німеччини, Італії, Канади, Австрії, України. На Програмі з біоетики обговорюють питання пренатальної та преімплантаційної діагностики, генетичної діагностики, репродуктивної медицини та генної інженерії, статусу людського ембріона, клонування, трансплантації органів, евтаназії тощо.

 

Довідка

Д-р Юрій Мончак – директор лабораторії молекулярної генетики та професор генетики медичного факультету Макгілського університету (Канада). Професор Юрій Мончак разом зі своєю матір’ю заснував фонд ім. Михайла Мончака, о. Івана Гаврилюка, Дарії Когутяк і Софії Кокоцької при УКОФ (Українській католицькій освітній фундації). Йому небайдужі проблеми морально-етичного характеру та оцінка їх з християнської точки зору. Для Юрія Мончака також є важливою ідея гуманізації медицини на основі християнських цінностей та виховання поваги до людського життя.

Прес-служба УКУ