//

Проблеми монахів ХХІ ст. обговорили у Франції

Інтернет, індивідуалізм і серйозні емоційні травми – основні проблеми, які постають сьогодні перед новим поколінням монахів.


Це обговорювали нещодавно у французькому місті Лігуже члени міжмонастирського руху, до якого належить понад 450 цистерціанських та бенедиктинських абатств у всьому світі.


Загрози і зміни, які присутні у сучасному суспільстві, не оминають і наші спільноти, – каже о. Ноткер Вольф, найвищий представник бенедиктинської спільноти у світі. Крім того, до наших спільнот прокрадається дух сучасного індивідуалізму, – вважає о. Вольф.

 

Коли я почав своє монаше життя, в монастирі не було навіть опалення чи гарячої води. А в двадцять першому столітті монахи живуть в повнім комфорті, – вважає о. Акілле Местре, секретар ради монахів і монахинь у Франції. На його думку, аскетизм сьогодні саме тому має виражатися якось інакше, на рівні технологічних можливостей, бажанні порвати емоційні зв'язки, а також мудро  використовувати Інтернет.

 

На виклик, яким є для монаших спільнот Інтернет, також звернув увагу, о. Люк Корнау, абат з Франції.

 

Засоби масової інформації, а особливо Інтернет, це те, що відрізняється від природи нашої спільноти, – зазначив він. – Інтернет спокушає жити на свій розсуд, шукати в ньому відраду чи розвивати власну думку, – говорить о. Корнау.

 

У монастирях сьогодні навіть послух не зобов’язує на стільки, як це було раніше. Ставлення до старших за званням в монастирі змінилося, – визнає о. Корнау.

 

Щоб захиститися від індивідуалізму, монастирі намагаються зміцнити суспільне життя.


Нашим завданням сьогодні є показати іншим, що людина може бути щасливою тільки тоді, коли вона перестане бути богом для себе і буде прагнути до єдності з іншими, – зазначає бенедиктинський Предстоятель о. Ноткер Вольф.

 

За матеріалами: info.wiara.pl