//

Проблеми християн у Косово

Церква у Косово побоюється зростання радикальних настроїв серед мусульман. Як повідомляє Радіо Ватикану, ці побоювання підтверджує також італійська дипломатія.


Косово історично пов'язане з Сербією, а оскільки тут переважають албанці, країна, як і раніше, є предметом політичного спору.  Однак, досі іслам, який сповідує більшість мешканців, мав поміркований характер. Але майже через чотири роки після проголошення незалежності, зважаючи на величезні економічні труднощі, Косово просить у Заходу допомоги супроти релігійного радикалізму, який помалу зростає серед незадоволених.

 

Як зазначає Генеральний вікарій місцевої Апостольської адміністрації, у Косово триває міжрелігійний діалог, у тому числі за участю Православної Церкви. В основному він зосереджений на вирішенні суспільних проблем, особливо безробіття.


Католиків і православних у цій країні зближує той факт, що вони становлять меншість. Найбільшою проблемою є подолання ізоляції навіть у внутрішньо-християнських відносинах. О. Луш Джерджь в інтерв'ю агентству Ansa зазначив: "Ми Церкви-Сестри, і не можна виключати нікого, хто належить до іншої спільноти". Він також додав, що серед православних монахів не бракує знаків відкритості , які, наприклад, починають вчити албанську мову.