//

Про завдання Церкви під час економічної та етичної кризи говоритимуть єпископи Італії

Слово «криза» у промові, яку виголосив кардинал Анджело Баньяско на відкритті Ради італійського єпископату, що триватиме від 23 до 26 січня, звучало неодноразово. Президент конференції італійських єпископів не обмежився економічною кризою, що руйнує світ, як зазначив сам кардинал, щонайменше чотири роки. Тому найперше він говорив про кризу цінностей та інституцій.


У своїй промові кардинал Анджело Баньяско цитував заяву Бенедикта XVI з поїздки до Німеччини у вересні, що криза Церкви в західному світі, насправді стосується кризи віри. Так Архиєпископ Генуї відзначив важливість Року Віри, проголошеного Папою.

 

Новий уряд Італії, на думку голови єпископату країни, є «ініціативою доброї волі», тому кардинал вважає, що треба доручити виконавчу владу команді з-поза меж політичного світу, щоб так «розплутати клубок, який вже і так надто заплутаний».


Посилаючись на урядові ініціативи щодо подолання кризи, кардинал Баньяско підняв питання дуже поширеного в Італії ухиляння від сплати податків. Він зазначив, що це є «гріхом, а для церковного народу просто скандалом».
Кардинал підкреслив, що Церква не вимагає привілеїв для себе. Однак, у випадку муніципальних податків на нерухомість для населення хоче мати ті ж права, що й  усі некомерційні структури, оскільки Церква робить великий внесок у соціальне благополуччя і здоров'я. У цій галузі в Італії працюють понад 14 тис. установ християнського спрямування, в яких заангажовані 420 тис. осіб, повідомляє radiovaticana.org.


Президент італійських єпископів також говорив про цінність сім'ї, підкреслюючи, важливість для неї неділі, якої не можна приносити в жертву економіці. Він згадав про гоніння на християн в різних країнах, які особливо поширені останнім часом в Нігерії. Кардинал Баньяско від імені італійських єпископів висловив співчуття у зв'язку з катастрофою корабля Costa Concordia. Він наголосив на мужності й альтруїзмі людей, які допомагали постраждалим від аварії.