//

Про трансплантацію людських органів говорили на круглому столі у Хмельницькому

Захід відбувся у приміщенні Хмельницького обласного управління охорони здоров’я 5 грудня. В обговоренні проекту Закону України щодо трансплантації людських органів взяли участь директор Хмельницького обласного благодійного фонду "Карітас", священик УГКЦ та декан Хмельницький отець-митрат Іван Данкевич, представники міністерства та обласного управління охорони здоров'я, представники правоохоронних органів та громадських організацій.

 

Отець Іван Данкевич зазначив, що в українському суспільстві присутній страх по відношенню до трансплантології: "Людина думає, що її будуть "розбирати на частини"... Церква ставиться до самої трансплантації органів позитивно, але ми повинні пам'ятати про гідність людської душі і людського тіла. Це не є щось особисте, адже наше життя - це є дар Божий. І тому наше тіло, поки живе, працює, є нам необхідне, а після смерті ми беремо з собою наші вчинки, наші добрі чи погані діла. Тому ми будемо заохочувати людям бути донорами, але ні в якому разі не продавати".

 

Священик висловив стурбованість, що Україна з лідера трансплантології перетворилася на аутсайдера: "На заваді порятунку людського життя шляхом трансплантації в Україні є кілька перепон. Серед них - чинний закон про трансплантацію, який накладає численні обмеження на використання донорських органів, а також стан думок громадян, які у більшості не готові ані стати донорами за життя, ані заповідати свої органи заради чийогось порятунку після власної смерті. Відтак, операції з пересадки органів в Україні балансують на межі законності та моралі, хто має змогу - оперується в інших державах, а десятки недужих передчасно йдуть з життя, так і не дочекавшись черги на заміну хворого органу".

 

Головний хірург Хмельницької області професор Анатолій Суходоля сказав: "Опитування показали: вісімдесят відсотків українців бажають у разі потреби бути реципієнтами органів, але водночас вісімдесят відсотків опитаних заявляють, що не готові бути донорами”. Спонукаючи громадян до згоди бути донорами, головний хірург області посилається на авторитет Івана Павла ІІ, наводячи популярні серед трансплантологів слова понтифіка: "Людина, яка відходить в інший світ, повинна туди брати добрі справи, добрі помисли. Богу не потрібні органи".

 

Присутні найбільше дискутували щодо статті 15 майбутнього закону, яка передбачає так звану "презумпцію згоди": якщо зараз використовувати органи померлого для пересадки можна лише у разі, коли він за життя особисто засвідчив таке своє бажання, то проектом нового закону пропонується навпаки: використовувати органи будь-якої померлої людини для порятунку іншого життя не можна лише тоді, коли вона за життя засвідчила "не бажаю".

 

повідомив о. Іван Данкевич

Джерело: www.tze.org.ua