//

Про священство мирян, покликаних до в'язничного служіння

У січні 2012 року на зустрічі католицького в'язничного душпастирства (ICCPPC-Europe) у Львові брав участь Жан де Кок (Jan De Cock), волонтер в'язничного служіння з Бельгії (народився 1964), багатолітнє служіння якого сприяло гуманізації ставлення до в'язнів у кількох країнах світу. Його присутність у Львівській духовній семінарії Святого Духа УГКЦ надихнула наших капеланів на роздуми про священство мирян, зокрема тих, що відчули покликання до в'язничного душпастирства. В Україні все більше вірних, які належать до різних професій, приєднуються до цього прекрасного, але дуже непростого служіння. Серед них також студентська молодь, що шукає здійснення свого християнського покликання. Усі ми недосконалі в любові маємо завжди коло себе влучну нагоду послужити тому, хто знаходиться у гіркій потребі і випробовуваннях. Слід лише бути дуже уважними...

 

Жан де Кок  присвятив певний час праці з розвитку суспільного служіння у Латинській Америці й Африці. І перехід від виховника для чілійських дітей вулиці, що нюхали клей, до волонтера в'язничного служіння був досить легким.  Протягом 2001-2002 років він подорожував світом, зупиняючись у сотні різних тюрем, де добровільно прохав зачинити себе, щоб пережити що переживають люди за ґратами. 2005 року Жан провів цілий місяць у в'язниці у Північному Ківу, Демократична Республіка Конґо.

 

Він описує свої пережиття у цих різних тюрмах у двох своїх книгах: "В'язничний готель" ("Hotel Prison") і "Камери Конґо" ("De Kelders van Congo"). Жан часто дає інтерв'ю на тему життя та умов в ув'язненні. Він також бере участь у групі волонтерів в'язничного душпастирства у тюрмі в Антверпені. З досвіду свого перебування в ув'язненні він розвинув кілька проектів, намагаючись відповісти на найбільш кричущі потреби. Після заснування доброчинної фундації "Within-Without-Walls", праця над цими проектами стала більш систематичною та обширною.

 

Джерело: prison-pastoral.blogspot.com