//

Про П’ятдесят третю сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

П’ятдесят третя сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулась у Львові-Брюховичах 25-26 травня 2011 року під головуванням новообраного Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука). У роботі Синоду взяли участь всі українські греко-католицькі єпископи, які діють на території України, окрім відсутніх з поважних причин Владик Володимира (Війтишина) та Михайла (Колтуна). Останній очолює щорічну прощу військовиків до Люрда. На Синоді також були Преосвященний Владика Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівський, та Апостольський адміністратор Бучацької єпархії УГКЦ отець Дмитро (Григорак).

 

Серед основних  тем цієї сесії Синоду Верховного Архиєпископства було обговорено питання про екуменічну діяльність у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ та заслухано доповідь про Український католицький університет, яку виголосив ректор цього вищого навчального закладу отець д-р Борис Ґудзяк. Про роботу комісій Верховного Архиєпископства доповідав отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій. Крім того, було заслухано доповідь та обговорено питання про діяльність Комісії у справах молоді та про підготовку до Всесвітнього дня молоді у Мадриді (слово мав отець Ростислав Пендюк, голова цієї Комісії).

 

Отці Синоду ще раз порушили питання катехитичного служіння у Верховному Архиєпископстві та заслухали доповідь отця Михайла Гарвата, голови Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, про стан підготовки "Душпастирського катехитичного порадника".

 

Синод розглянув і прийняв такі нормативні документи: Інструкцію Києво-Галицького Верховного Архиєпископства про книговидання та Синодальне звернення у цій справі; Типове положення про комісію Верховного Архиєпископства УГКЦ та Опис посадових обов’язків керівника Відділу церковних комісій Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

 

Міркуючи над теперішньою суспільно-політичною ситуацією у країні, Синод опрацював та прийняв лист «Заклик Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства до вірних та всіх людей доброї волі щодо збереження суспільного миру».

 

У розділі фінансового блоку питань було заслухано та обговорено низку питань про фінансово-господарське життя у парафіях та зроблено відповідні висновки і вказівки, зокрема про потребу належного документального оформлення церковного майна на місцях.

 

Окрім цього, учасники Синоду розглянули такі питання: святкування 200-річчя народження о. Маркіяна Шашкевича; підготовка до відзначення 10-річчя візиту Святішого Отця Івана Павла ІІ в Україну; підготовка до відзначення 1025-річчя Хрещення Русі-України, та прийняли відповідні рішення.

 

Синод заслухав також звіти про стан будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві, про перебіг процесу створення загальноцерковного друкованого видання та про візит Владики Йосафати (Говери), Екзарха Луцького, до Казахстану.

 

Значну частину синодального часу було присвячено розглядові питань про рух волонтаріату у Верховному Архиєпископстві, про відзначення 60-річчя священства Святішого Отця Венедикта XVI та про заклик Папи Римського до молитви за християн-католиків у Китаї, у відповідь на який єпископи УГКЦ, котрі діють на території України, прийняли рішення встановити 24 травня Днем молитви за Католицьку Церкву в Китаї і заохотити вірних до молитви в цьому наміренні ( в цьому наміренні 26 травня 2011 року отці Синоду відслужили спільну Літургію у наміренні).

 

П’ятдесят четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у жовтні 2011 року Божого.


Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ

 

Постанови П’ятдесят третьої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Джерело: www.ugcc.org.ua