//

Про особливості вивчення курсів духовно-морального спрямування в навчальних закладах України говорили у Львові

«Коли християнські Церкви України працюють спільно, то й результат гідний. Це Боже благословення, воля самого Спасителя, бо основою такого об‘єднання є Христос. Від нас всіх залежить виконати те, що доручив Ісус – робити учнями народи й навчаючи, передавати головну заповідь Бога – любов», - сказала на відкритті Всеукраїнського науково-практичного семінару для методистів обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти України співорганізатор заходу, директор Катехитично-педагогічного інституту УКУ с. Луїза Цюпа (СНДМ). Цей семінар відбувається у Львові 22-23 лютого 2011 року.

 

За словами сестри служебниці, семінар, що має назву: «Особливості вивчення курсів духовно-морального спрямування в навчальних закладах України», був скликаний у зв‘язку з нагальними потребами - ще в липні 2010 року Міністерство освіти надало відповідний гриф навчальній програмі «Основи християнської етики для учнів 1-4, 7-11 класів», рекомендуючи її для використання у школах. Тож тепер необхідно напрацювати відповідну методологію, узгодити підручники, проаналізувати конкретні практичні аспекти програми і скоординувати дії щодо створення матеріалу для допомоги вчителю. «Тут сьогодні присутня вся Україна. Це ті люди, в руках, серцях та умах яких знаходиться справа християнського виховання. Тому семінар матиме три частини: спершу ми детально розглянемо особливості програми християнської етики, потім – особу вчителя, а також проведемо практичні заняття, під час яких наші гості-учасники побувають на відкритих уроках в 14 школах м. Львова», - зазначила с. Луїза.

 

Отець Микола Баранов (УПЦ), член Комісії з питань християнської етики при Львівській обласній раді, наголосив, що невипадково зустріч проходить саме в столиці Галичини. «На початку 90-х років власне у Львові відбулися перші уроки з християнської етики та розпочала свою роботу комісія з однойменних питань, діяльність якої затвердило рішення Львівської облради. І варто звернути увагу, що до складу комісії входять не лише представники державної влади, освітяни, фахівці, а й представники українських традиційних Церков. Львівщина – непростий регіон в конфесійному аспекті, але саме діяльність комісії є прикладом екуменізму. Від чистого серця свідчу вам, що жодного разу не було, щоб ми не прийшли до порозуміння. Певно, що є проблеми, які ми обговорюємо і вирішуємо, але завжди знаходимо консенсус. І це добрий взірець об‘єднання не лише для Львівщини, але й для всієї України», - відзначив православний священик.

 

Раїса Євтушенко, головний спеціаліст Департаменту загальної, середньої та дошкільної освіти МОН, молоді та спорту України, зауважила, що проведення такого заходу у стінах Українського католицького університету в полікультурному, поліетнічному й поліконфесійному місті, в якому водночас прекрасно вживаються безліч націй - знаменно. «Раніше, коли я збирала інформацію про кількість навчальних закладів України, в яких викладають курс християнської етики, то картина була така: західний регіон - практично 100%, східний – 0%, там цей предмет не вивчали взагалі. Зараз областей, в яких не чули про християнську етику, нема. Тенденція тішить. Адже основи духовно-морального виховання як предмет почали вивчати з 1992 року. До 2005-го Міносвіти просто не заважало цьому. Власне з такого підпілля християнська етика вийшла після підписання Президентом Віктором Ющенком Указу про введення курсів етики в школі. Тоді ж вона отримала гарну підтримку з боку Міносвіти. Однак проблем чимало. Їх обговорення - мета семінару», - завершила свою промову представник МОН.

 

Об‘єднавчу акцію творення добра вбачає в ідеї проведення семінару Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський. «Дуже приємно, що в семінарі беруть участь особи з різних областей України, бо це є запорукою, що добре моральне світло прибуде в різні куточки нашого краю. Успіхів в обговоренні необхідних та корисних програм, від втілення яких суспільство України стане кращим», - від імені єпископа побажав керівник Відділу церковних комісій УГКЦ, о. Петро Рак.

 

Пригадуємо, що співорганізаторами заходу є: Міністерство освіти і науки, Міністерство сім‘ї, молоді та спорту, Катехитично-педагогічний інститут УКУ, Ужгородська богословська академія Святих Кирила і Мефодія та Карпатський університет, Головне управління освіти та науки Львівської облдержадміністрації, Львівський обласний інституту післядипломної педагогічної освіти.

 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ