//

Про ідею єдиної Київської Церкви говорили на конференції в УКУ

13-14 травня 2011 року в Українському католицькому університеті відбулася XIV Всеукраїнська науково-практична конференція “Релігія і влада в Україні: культурна традиція, сучасний досвід та перспективи». Організатори – Інститут релігій та суспільства УКУ та Комісія УГКЦ «Справедливість і мир».

 

Особливість заходу – тема. Адже ще перша конференція, яка відбувалася 1998 року («Стосунки між Церквою і державою: протистояння, стіна розмежування чи співпраця?»), заторкувала схожу тематику. Тож тепер, після 13 років, організатори зустрічі свідомо повернулися до давньої проблеми. «До особливостей конференції також належать її учасники - раніше ми намагалися запрошувати гостей з-за кордону, а сьогодні свідомо зробили дискусію суто українською, залучивши до неї лише представників з України. Ще однією цікавинкою цьогорічного заходу є Круглий стіл «Ідея єдиної Київської Церкви: pro et contra», головуючий - Мирослав Маринович (почесний Президент Інституту релігії та суспільства, віце-ректор УКУ). Широке обговорення - добра нагода різносторонньо розглянути суть церковної помісності з точки зору протестантизму, православ‘я та католицизму, а також озвучити шляхи вирішення питання», - каже директор Інституту релігії та суспільства, голова Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», д-р Леся Коваленко.

 

Чималу увагу до конференції викликало й те, що її діяльність співпала з проведенням Лекції Свободи пам‘яті Олександра Кривенка та врученням премії «За поступ в журналістиці». Тож учасники з Чернівців, Івано-Франківська, Києва, Миколаєва, Сум і Львові радо послухали доповідь Всеволода Речицького, Конституційного експерта Харківської правозахисної групи.

 

Науково-практичний захід тривав два дні. Друга частина зустрічі – праця медійної, богословсько-канонічної, історичної та суспільно-політичної секцій. За словами організатора конференції Лесі Коваленко така робота в групах забезпечує обмін досвідом і дає перспективу реального вирішення поставлених питань.

 

Департамент інформації УГКЦ