//

Про головну тему цьогорічного Синоду говорили третього дня робочих засідань

У вівторок, 11 вересня, Синод Єпископів УГКЦ присвятив свою увагу розглядові головної теми цьогорічного зібрання ієрархів - «Роль мирян у житті і місії Церкви». У чотирьох доповідях висвітлили: біблійно-богословське обґрунтування покликання і місії мирян у Церкві (о. Тарас Барщевський); історичний контекст розвитку мирянських рухів в УГКЦ (д-р Олег Беген, УКУ); активність мирян у парафіях УГКЦ сьогодні (о. д-р Андрій Онуферко), а також результати опитування мирян щодо їх бачення своєї ролі в житті та місії Церкви [Митрополит Лаврентій (Гуцуляк)].

 

Під час обговорення доповідей єпископи з вдячністю згадали посвяту і жертовність мирян УГКЦ упродовж її історії, особливо їхню роль у збереженні віри в нелегких суспільно-політичних обставинах минулого століття – чотирьох хвиль еміграції та переслідування Церкви на матірній землі. Святість мирян була визнана всією Католицькою Церквою, зокрема через беатифікацію Пратулинських мучеників і блаженного мученика Володимира Прийми, які стали для греко-католиків усіх часів прикладом вірності своїй Церкві та готовності до жертовного служіння.

 

Владики наголосили на важливості ролі мирян для Церкви рівно ж у тому, що саме з середовища глибоко віруючих мирян виходять численні покликання до священичого і чернечого життя. У зв’язку з цим особливої ваги сьогодні набирає духовна опіка і душпастирство родин, а також катехизація дітей, молоді та дорослих.

 

Члени Синоду висловили своє переконання, що миряни мають відкрити і цінувати своє специфічне служіння в Церкві, щоб спільно з духовенством і чернецтвом під проводом ієрархії творити єдине Тіло – живу і життєдайну спільноту Христових учнів. Щоб надати синодальним дискусіям практичний вимір, синодальні отці в малих групах міркували над участю мирян у реалізації Стратегії розвитку УГКЦ на основі Пастирського листа Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Окрім цього, єпископи проаналізували можливості для активізації мирян у житті Церкви у різних регіонах світу, в яких діє УГКЦ, а також труднощі у цій ділянці.

 

За підсумками синодальних нарад будуть визначені дальші кроки для покращення духовної формації мирян та для їх ширшого залучення до місії Церкви.

 

Секретаріат Синоду Єпископів УГКЦ
Джерело: www.ugcc.org.ua