//

Про демографічний ріст людства і розподіл ресурсів

11 липня, відзначався Всесвітній день народонаселення. Цього року це особливо знаменна дата, оскільки 2011 рік був відзначений народженням семимільярдного жителя планети. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун наголосив на важливості цього дня, в який ми святкуємо «нашу спільну ідентичність і наше розмаїття».

 

Директор італійського Інституту демографічних досліджень Свева Авведуто так прокоментувала цю подію: «Боятися нам збільшення населення земної кулі до семи мільярдів? В останні десятиліття демографічне зростання викликало велику стурбованість у міжнародного співтовариства. Деякі кажуть, що для такої кількості людей не знайдеться достатньо ресурсів. Однак в останні роки з'ясувалося, що ресурси все ж таки є. Де ж правда?

 

Я б сказала, що ресурси дійсно є, а проблема полягає в їх несправедливому розподілі. Всі вони дістаються дуже маленькому відсотку світового населення, а більша його частина не може користуватися ресурсами, якими володіє планета. Науковий і технічний прогрес, безумовно, гарантує можливість більш врівноваженого доступу до цих ресурсів. Таким чином, є інструменти, але потрібна і політична і соціальна воля до справедливого розподілу. З цієї точки зору зростання народонаселення не повинно нас лякати. Навпаки, це - показник добробуту людства: якщо воно росте, значить, йому добре».

 

Пан Гі Мун у своїй промові з нагоди Всесвітнього дня народонаселення підкреслив: «У нас є їжа для всіх, і все ж мільярд людей страждає від голоду. Крім того, останнім часом демографічна картина сильно обумовлена міграційними потоками. Так, проблема голоду - це трагедія. Вона абсолютно реальна, і її слід вирішувати також і політичним шляхом, захищаючи права людей, ким би вони не були, на доступ до ресурсів. Світове населення ні в якому разі не статично: воно динамічно, зокрема і в міграційному аспекті. Ми бачимо нашу з вами країну: лише кілька десятиліть тому вона була країною емігрантів, а за останні двадцять років вона перетворилася в країну іммігрантів. Міграційні потоки напевно несуть в собі проблеми, але, безсумнівно, і багатство, нові компетенції, нову робочу силу і, звичайно, новий демографічний ріст. Наприклад, в Італії демографічне зростання іммігрантів перевершує італійців. Демографічний застій подоланий якраз напливом громадян інших країн, і цей факт можна вважати позитивним».

 

За матеріалами: CREDO / Радио Ватикан