//

Призначення нового апостольського делегата в Косово, не означає зміни ставлення Ватикану щодо проголошення незалежності краю

Хоча Святий Престол призначив делегата для католиків у Косово, він не визнає регіон як незалежну державу, зазначив ватиканський дипломат в Сербії. Коли архиєпископ Юліуш Януш був призначений Папою Бенедиктом XVI апостольським нунцієм в Словенії, на нього також було покладено обовязки апостольського делегата в Косово. В прес-службі Святого Престолу пояснили, апостольський делегат виконує виключно "внутрішньо церковну місію." В цьому випадку зв'язки між Ватиканом і католиками у Косово є відділені від дипломатичної діяльності Святого Престолу в регіоні. «Місія апостольського делегата не є дипломатичного характеру, його завдання в адекватний спосіб надавати пастирську опіку вірним Католицької Церкви», додав речник Ватикану. У зв’язку з цим архиєпископ Орландо Антоніні, сербський нунцій дав інтерв’ю белградській газета «Політика».Він запевнив, що Святий Престол не змінив своєї позиції щодо Косово. На сьогодні світ розділився в питанні визнання одностороннього рішення влади Косово про вихід з Сербії. Більшість країн в Європейського Союзу визнають незалежність Косово, але тільки менша половина країн-членів ООН це зробили.

 

США підтримує незалежність Косово, однак Сербія, яка має багатовікову історію пов’язану з цим регіоном, як і раніше не визнає незалежності краю. Архиєпископ Орландо пояснив, що Католицька Церква має виключно пастирський інтерес в регіоні, а не дипломатичний. Спільнота з більш ніж 60.000 католиків, в основному етнічних албанців, відчуває певні труднощі практичного характеру, сказав він. Тому призначення делегата для Косово має виключно церковний характер і «не вносить жодних змін в давно відому позицію Святого Престолу щодо статусу Косова».

 

Схожі ситуації, за словами нунція, мають місце у всьому світі. Пуерто-Ріко, наприклад, юридично є територією США, але у церковних справах належить до осередку у Домініканській Республіці. Така ж ситуація є і на інших островах Карибського басейну, пояснив він.

 

Що стосується ставлення Ватикану до питання визнання незалежності цієї території, нунцій сказав, що Святий Престіл не буде виносити суджень допоки місцеві органи влади в Белграді, Приштині та Косово не досягнуть взаємної згоди щодо цього питання.

 

Джерело: CNA