//

Привітання Посла України при Апостольській Столиці з нагоди Дня Незалежності України

Після загальної аудієнції зі Святішим Отцем у Кастель Ґандольфо, на яку з нагоди 20-ї річниці Незалежності України та з ініціативи Посольства України при Апостольській Столиці зібралася група українських паломників, в інтерв’ю для Радіо Ватикану своїми думками щодо цих подій поділилася Пані Тетяня Іжевська, Надзвичайний та Повноважний Посол України при Святому Престолі. Варто згадати що з нагоди головного державного свята, своїм указом від 23 серпня 2011 р., Президент України Віктор Янукович нагородив Пані Тетяну Іжевську орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

 

З Послом України при Апостольській Столиці спілкувався редактор Радіо Ватикану о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ. Пані Іжевська привітала всіх українців з Днем Незалежності:

 


Щойно ми почули вітання Папи Римського Бенедикта XVI українцям, які відзначають сьогодні 20-ту річницю незалежності. Я сама особисто мала приємність і нагоду почути ці слова від Його Святості, який прийняв мене у своїй літній резиденції. Це надзвичайно приємна і водночас символічна подія, оскільки нагадує про те, що процес державотворення має в своїй основі не лише політичні принципи,  а й передусім духовне підґрунтя, культурну самобутність, жертовне прагнення поколінь до єдності духовних цінностей. Приєднуючись до слів Святішого Отця, дозвольте і мені від імені посольства України при Святому Престолі привітати усіх вас з двадцятою річницею проголошення нашої незалежності. Відкрита 20 років тому нова сторінка в національно-історичному літописі подарувала кожному з нас надію, добрі сподівання, відчуття гідності, бажання працювати для власної Батьківщини. 20-та річниця – це історична подія, це дуже велике свято українського народу, і особливо в цей день відчуваєш єднання і велику любов до рідної землі. Тож бажаю, щоб з плином часу у нашому народі ставало дедалі міцнішим відчуття духовної єдності, патріотизму, відданість своїй землі та національна згуртованість. Зі святом, дорогі українці!

 


Я надзвичайно щаслива, бо мала особисто приємність почути ці слова вітання від Його Святості Бенедикта XVI, який особисто мені і через мене передав слова вітання всім українцям і в Україні і за її межами, передав вітання главі нашої держави, вітання всім християнам,  всіх нас закликав до християнської єдності і побажав нам успіхів і благословень.

 


-Тетяно Іванівно, згідно соціального вчення Церкви завданням держави є побудувати справедливе суспільство. Завданням Церкви, натомість, є у великій мірі старатися про духовні цінності, про те, щоб будувати віруюче суспільство, щоб будувати людей віруючих, поєднаних з Богом. Ці два важливі елементи дуже гарно гармонізують у Ватикані, з яким наша держава співпрацює вже не перший рік, і не перше століття, якщо сягнути до історії стосунків. На Вашу думку, в двадцяту річницю чому найбільше посприяє співпраця для такої держави, як наша?

 


Ви знаєте, я вважаю, що без віри нічого не можливо. Якщо немає  віри, то і досягнути чогось надзвичайно великого, важливого для країни і для людей дуже важко. Має бути  духовність, має бути віра  в ту велику справу, яку має робити кожен українець, незалежно де він знаходиться, чи в Україні, чи за її межами. І якщо кожен з них внесе свою певну часточку, оскільки кожен з нас уособлює частину нашої рідної держави. І ось по краплиночці ми можемо зробить велику справу. І незалежно від того, якого кольору, якого віросповідання, ця подія, ця історична дата, як я вже підкреслювала, особливо нас закликає до єднання, до віри. І побільше треба думати і звертатися з добром до кожного. Тоді буде все добре.

 


-Було проанонсовано, що цього року українські Карпати подарують одну зі своїх красунь-ялинок для площі Святого Петра у Ватикані від нашої держави. Чи є якісь, можливо, деталі, з цим пов’язані?

 


Так, наше посольство також займається цим питанням, оскільки ми координуємо, допомагаємо тримати всі контакти із Україною і тут у Ватикані з губернаторатом. Ця красуня росте вже кілька років. Це буде ялинка з Карпат. Вона має бути не нижча 28-30 метрів і ми подумали, скільки ж ця красуня побачила на своєму віку! Кілька держав вона пережила. Це буде велика подія – ялинка з України. Це українське Різдво у Ватикані, українське Різдво у Римі, ми плануємо деякі заходи, приїде делегація з України, існує певна робоча група, комітет, який цим займається. Ми надзвичайно раді, що дійсно знайшли, що знайшли тих людей, які опікуються цим питанням, це і в міністерстві закордонних справ, і у міністерстві культури, це й у Закарпатті, це і у Львові. Це то саме єднання, про яке я кажу, що ця наша красуня з Карпат, яка має об’єднати і ще раз довести, що ми маємо спільно всі працювати і єднатися задля великої справи.
 

Розшифрування інтерв'ю: Католицький Оглядач

За матеріалами: Радіо Ватикан