//

Приклад корейського кардинала вплинув на зростання кількості донорів органів

Друга річниця смерті кардинала Стефана Кім Су Хван Сеульського припала на період зросту донації донорських органів, яку він пропагував у своїй діяльності.

 

Банк пожертвуваних органів в Кореї перевищує позначку 100 000 вже другий рік поспіль. За даними Корейської Мережі для обміну органами, 124 300 корейців пообіцяли пожертвувати свої органи в цьому році, однак у 2009 році ця кількість була 185 000. Але навіть при зниженні рівня показників, кількість тих, хто жертвує все ще випереджує попередні роки. «Пожертвування своїх органів самим кардиналом Кімом значно змінило соціальну атмосферу», - стверджують в мережі. «Ми очікуємо, що число таких пожертвувань буде стабільно зростати в довгостроковій перспективі».

 

Кардинала, який помер у віці 86 років, поважали, як католики, так і не-католики. Він надихнув громадськість, жертвуючи свої очі для двох потребуючих. Він пообіцяв стати донором органів ще у 1990 році, говорячи, що хотів «віддати все і залишитись ні з чим».

 

У 1988 році він заснував групу донорства органів «Одне тіло, Один Дух», яка отримала 36 500 заповітів органів в минулому році, у порівнянні з 34 000 у 2009 році. Юн Кюн-Джун, який працює в групі, сказав, що важливо розуміти, що «обмін життям» є доброю справою. «Відповідно до цього, робота релігійних і приватних організацій по популяризації донорства органів розширить базу пожертвування», - пояснив він. Група розширюватиме й далі свою громадську кампанію з пропаганди донорства органів, базуючись на прикладі кардинала Кіма.

 

Поминальна меса за кардиналом відбулась на католицькому кладовищі в Йон'іні провінції Кьонгідо 16 лютого. Інша частина меморіальних урочистостей відбулась ввечері в соборі міста.

 

Папа Бенедикт XVI також був донором органів до свого обрання на папський престол, Але 5 лютого у Ватикані заявили, що його заповіт припиняє свою силу, оскільки він став Папою Римським. У 2008 році на адресу конференції щодо донорства органів, Папа Бенедикт відзначив це явище як «свідчення любові». А також підкреслив, що пожертвування органів повинні проводитися у відповідності з етичними принципами: життєво важливі органи повинні бути віддалені від донорів лише тоді, коли його або її смерть є відомою з упевненістю, або вона вже настала.

 

За матеріалами CNA