//

Прихильників візиту Папи Римського до Сербії залякують позицією Російської Церкви

Архиєрейський собор Сербської Православної Церкви, що засідає в ці дні, повинен розглянути питання про зустріч патріарха Іринея з Папою Римським Бенедиктом XVI в сербському місті Ніше в 2013 році, під час святкувань 1700-ліття підписання Міланського едикту, що припинив переслідування християн в Римській імперії.

 

Не всі сербські архієреї підтримують ідею зустрічі Папи і патріарха на канонічній території Сербської Церкви. Обговорюючи розбіжності єрархів, сербське агентство «Весті онлайн» повідомило, що за непідтвердженими даними голова ВЗЦЗ Російської Церкви митрополит Іларіон під час візиту до Сербії нібито передав патріархові Іринею, що Російська Церква і особисто патріарх Кирило негативно відносяться до його зустрічі з Папою в Ніше і не вважають річницю едикту відповідним приводом для першої зустрічі предстоятеля однієї з православних Церков з Папою з часів Великої схизми 1054 року.

 

Сербські спостерігачі вважають, що критичне відношення Москви може вплинути на рішення учасників Собору. Додаткову напругу створюють і непрості стосунки православних з католиками-хорватами, оскільки під час візиту до Хорватії Папа збирається відвідати гробницю недавно беатифікованого кардинала Алоїзія Степінаца.

 

Джерело: www.regions.ru