//

Прибуваю на Близький Схід, як паломник миру. Папа Бенедикт XVI під час церемонії привітання в Бейруті

Після трьохгодинного перельоту, у п’ятницю, 14 вересня 2012 р., перед 13-ою годиною місцевого часу (зазначимо, що Бейрут та Київ перебувають в одному часовому поясі), Папа Бенедикт XVI прибув до Лівану. В міжнародному аеропорту Бейруту за участю Президента країни Мішеля Сулеймана, католицьких патріархів, представників влади, ієрархії, інших конфесій та релігій і представників ліванських мирян, відбулася офіційна церемонія привітання.

 

Прозвучав артилерійський салют, і після військових почестей та виконання гімнів Лівану та Святого Престолу, зі словом привітання звернувся Президент Лівану. Після нього промовляв Святіший Отець.

 

«З радістю відповідаю на щире запрошення, яке Ви мені надіслали, щоб відвідати Вашу країну, як також на те, яке отримав від патріархів та католицьких єпископів Лівану», – сказав Папа Бенедикт XVI, відповідаючи на вітальне слово Президента, і додав: «Це подвійне запрошення показує, як і належить, подвійне завдання цього мого візиту до вашої країни».

 

Першим з цих завдань є зміцнення стосунків між Ліваном та Апостольською Столицею, відповідаючи на два візити, здійснені до Ватикану Президентом. Під час останнього у базиліці святого Петра посвячено статую святого Марона, від якого бере свою назву Маронітська Церква – найчисельніша християнська спільнота Лівану. Вона, за словами Святішого Отця, свідчить про велику пошану ліванців до першого серед Апостолів та його наступників, так що маронітські патріархи додають до свого імені його ім’я «Бутрос», що є перекладом по-арабськи слова «Петрос».

 

Другим завданням подорожі, – вів далі Папа, – є підписання Апостольського Повчання «Ecclesia in Medio Oriente». «Йдеться про надзвичайну церковну подію», – сказав він, висловлюючи подяку присутнім католицьким патріархам, єпископам Лівану та тим, хто прибув з інших країн, щоб помолитися зі Святішим Отцем та отримати з його рук Апостольське повчання. «Через них, – сказав Бенедикт XVI, – з батьківською любов’ю вітаю всіх християн Близького Сходу. Звернене до всього світу, Апостольське повчання пропонується для них, як програма для прийдешніх років».

 

«З приємністю та великою шанобливістю вітаю православних патріархів та єпископів, що прибули, аби мене зустріти, як також представників різних релігійних спільнот Лівану», – вів далі Папа, зазначаючи, що ця присутність свідчить «про пошану та співпрацю, яку ви у взаємоповазі прагнете розвивати між усіма. Дякую вам за ваші зусилля, – додав він, – і я переконаний, що ви й надалі шукатимете дорогу єдності та згоди». Святіший Отець зауважив, що пам’ятає про сумні і болючі події, які протягом довгих років переживала країна, наголошуючи на тому, що щасливе співжиття різних релігій в Лівані повинно «показати всьому Близькому Сходові та цілому світові, що в середині країни» може існувати співпраця між різними Церквами, що є частинами Католицької Церкви, з братерським ставленням до інших Церков, та повний пошани діалог з визнавцями інших релігій.

 

«Прибуваю також і для того, щоб зазначити, наскільки важливою є присутність Бога в житті кожного і як оце співжиття, свідком якого хоче бути ваша країна, буде глибоким лише тоді, коли ґрунтуватиметься на гостинному погляді та наставленні зичливості до ближнього, коли буде вкорінена в Бозі, Який бажає, щоб усі люди були братами», – сказав Бенедикт XVI, зазначивши, що прибув, як паломник миру, і не лише до Лівану, але на увесь Близький Схід. «Нехай Бог благословить вас усіх!», – завершив свою промову Папа, промовляючи по-арабськи.

 

Далі Папа представив Президентові свій супровід, а той, у свою чергу, по-черзі представив присутніх урядовців та провідників релігійних спільнот країни. Після короткої розмови з Главою держави в президентській кімнаті аеропорту, Бенедикт XVI від’їхав до Апостольської Нунціатури в Лівані.

 

Джерело: Радіо Ватикан