//

Президент Латвії відмовився виступати перед католицькими паломниками

Президент Латвії Андріс Берзіньш відвідає урочистість Успіння Богородиці в Аглонській базиліці, проте, на відміну від своїх попередників, не виступатиме там з промовою.


Як заявив лідер Латвії, він ніколи не приховував, що „в питаннях релігії і християнства“ завжди був спостерігачем, а не активним учасником. Проте, він з глибокою пошаною відноситься до місцевих віруючих і паломників з безлічі країн, які 15 серпня зберуться в Аглоні.


„15 серпня відправлюся в Латгалію, щоб бути на урочистому богослужінні разом з віруючими. Проте цього року я вирішив закласти нову традицію, про що домовився з керівництвом Католицької Церкви. Моє розумінням канонів і порядку Церкви спонукало мене прийняти рішення — не виступати з президентською промовою в завершальній частині богослужіння, як це робилося раніше. Упевнений, що богослужіння — це сакральний процес, і мирській владі не потрібно в нього втручатися. Такі мої думки і одночасне підтвердження якнайглибшої пошани до віруючого народу“, — сказав президент Берзіньш.


Ризький Архиєпископ-митрополит Збігнев Станкевіч сказав, що „у президента є не лише право, але і обов'язок діяти відповідно до своїх переконань“.


За матеріалами www.baznica.info