//

Президент Еквадору пропонує ув’язнювати священиків за участь у політичному житті

Католицька Церква в Еквадорі критикує пропозицію уряду ввести кримінальну відповідальність за політичну активність духовенства. Йдеться про «виступи в церквах та інших культових спорудах і в громадських місцях «за» чи «проти» будь-якої партії чи політичного угруповання». На духовенство хочуть накладати штраф і навіть ув'язнювати на термін до 30 днів. Цю ідею висунув президент Рафаель Корреа, обурений присутністю у проповідях тем, які він охарактеризував як «політичний прозелітизм». Оскільки Еквадор має домовленість з Ватиканом, що Церква не буде брати участь в політичних справах, то він запропонував ввести кримінальну відповідальність.


Як зазначив голова місцевого єпископату, така постанова буде дискримінацією на основі релігії і позбавить частину громадян їхніх прав. «Навіть якщо запропонований законопроект не є особливо гострим, він буде суперечити принципові рівності перед законом», – сказав Архиєпископ Антоніо Aррегві та пояснив, що принцип політичного нейтралітету духовенства є внутрішнім правом Церкви, яке не може бути нормою в державі. Архиєпископ підкреслив, що він сам є «за самообмеження духовенства» щодо участі у політичному житті.


Варто зазначити, що пряма участь духовенства у політичному житті, навіть на найвищому рівні в Латинській Америці, є досить частою, в результаті чого нерідко проблеми має саме Церква. Досить згадати знамениту теологію звільнення, або кар'єру колишнього президента Жана-Бертрана  Арістіда на Гаїті, і колишнього єпископа Фернандо Луго в Парагваї.

 

На цьому не закінчується список політично амбітних клириків. Вчора Папа Бенедикт XVI прийняв відставку за віком ординарія єпархії Санта-Роса-де-Копан в Гондурасі, єпископа Луїса Альфонсо Сантоса Віледи. Салезіанський прелат зазначив, що після виходу на пенсію збирається присвятити себе політичній діяльності на благо країни і взяти участь у президентських виборах.


За матеріалами: Radio Watykańskie