//

Прес-конференція з нагоди оприлюднення Заяви Конгрегації у справах віровчення

«Вони використовують назву українська греко-католицька правовірна церква. Такої назви немає взагалі і вони з Католицькою Церквою не мають нічого спільного, не тільки з Українською Греко Католицькою Церквою, також з Латинською Церквою, бо вони поставлені поза Церкву» - сказав Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор під час прес-конференції з нагоди оприлюднення  Заяви Конгрегації у справах віровчення Апостольського Престолу про канонічний статус «самозваних підгорецьких греко-католицьких єпископів».

 

 

«Також цей декрет - додав Високопреосвященний Митрополит Львівський - закликає вірних не приєднуватись до цієї групи, оскільки вона зі всіма канонічними наслідками є поза церковним сопричастям. Це є окрема група, яка собі утворилася і діє собі на свій спосіб і подобу» - сказав владика Ігор про діяльність групи «підгорецьких отців».

 

У прес-конференції  взяли участь:
Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк) Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ;
Преосвященний Владика Венедикт (Алексійчук) Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ;
Преосвященний Владика Михаїл (Колтун) Єпарх Сокальсько-Жовківський УГКЦ;
Отець Орест Вільчинський керівник інформаційного проекту «Католицький Оглядач»;
Отець Сергій Ковальчук, канцлер Львівської архиєпархії УГКЦ;

 

«Рівень цієї заяви є найвищий  - наголосив о. Сергій Ковальчук, канцлер Львівської архиєпархії. Цією заявою Римський Апостольський престіл ще раз підтвердив свою чітку позицію, що ця група намагається отримати у компетентної української цивільної влади своє визнання, при цьому використовуючи назву католицька. Саме проти цього виступає Конгрегація у справах віри Апостольського Престолу, яка вказує що назву католицька не можна використовувати. Друга річ, яка є дуже важливою, що свячення даних осіб є не правосильними – додав канцлер Львівської Архиєпархії, тобто їх немає взагалі. Конгрегація знову ж заявляє, що ці особи не мають єпископських свячень. Таким чином усі так звані священичі свячення, які вони надають іншим так званим священикам є не правосильними, тобто ці особи це є перебрані особи в священичі ризи, які вводять в оману наших вірних, тобто греко-католиків – закінчив своє слово о. Сергій Ковальчук.

 

«Те що ми маємо цю заяву Конгрегації у справах віровчення є дуже важливим, щоб ми усвідомили, що це обман, це є неправда. Ми, як Церква вболіваємо і молимося за тих людей, які обманом туди потрапили. Наше завдання як Церкви є свідчити про цю правду, правду віри через яку ми приходимо до Господа» -  завершив представлення цього документу Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ.

 

Прес-служба Львівської Архиєпархії