//

Прес-конференція «Навіщо руйнувати Церкву?»

Відбулась прес-конференція «Навіщо руйнувати Церкву?» в агенції УНІАН, на якій було надано повну інформацію про ситуацію, що склалася на Оболоні, і всі копії документів і дозволів на будівництво.

 

 

 

 

Прес-секретар Провінції святого Михаїла Архангела Ордену Менших Братів в Україні отець Патрик Оліх коротко проінформував про ситуацію останніх днів наkulaбудівництві, а також  стан сестри Розалії Мушинської, яка була поранена ймовірно з пневматичної зброї. У м’яких тканинах обличчя сестри Розалії виявлено залізний предмет. Сестру сьогодні прооперували і видалили кулю. Отець Патрик надав довідку, рентген і фото предмету, яким була поранена сестра в обличчя. Він також закликав правоохоронні органи боронити безпеку громадян і відповідно реагувати на подібні порушення закону в рамках діючого законодавства України.

 

Отець Патрик від усієї громади наголосив, що вірячи прагнуть мирного вирішення питання і заперечують будь-кий прояв насильства. Прес-секретар заявив, що роботи призупинено задля врегулювання конфлікту. Завтра відбудеться зустріч з п’ятьма представниками жителів прилеглих будинків за адресою вул. Костьольна 17, а також громада католиків запропонувала створити групу, яка б вирішувала розбіжності шляхом переговорів. І додав, що «дана ситуація не повинна мати релігійного, політичного чи національного характеру».

 

Перед тим як надати слово владикам отець Патрик підкреслив, що «Католицька Церква відкрита для всіх людей не залежно від національності. Нашою метою є духовна опіка над вірними Римсько-Католицької Церкви та співпраця з усіма людьми доброї волі для блага нашого рідного міста Києва і нашої держави».

 

Далі взяв слово настоятель парафії, що будується на Оболоні, отець Франциск Ботвіна OFM, який пояснив, що на Оболоні проживає більше 1 тис. католиків і вони потребують власної Церкви. Храм розрахований на 200-250 осіб, а його розміри 30x15 м. Настоятель також пояснив, що земельну ділянку не приходилось обирали, вона була надана державою. «Ми жодного вибору не мали. Ту ділянку, яку нам запропонували, ту ми й мусили брати». Також отець настоятель заперечив, що будівництво йде на дитячому майданчику: «Ми будуємо не на дитячому майданчику. Це недостовірна інформація. Дитячий майданчик є у 20-25 метрах від кордону земельної ділянки парафії». Настоятель запропонував свою допомогу, щоб відремонтувати дитячий майданчик.

 

За словами отця, ділянка, яку надали католицькій громаді, мала досить неналежний вигляд. Це був пустир і не було натяку на цивілізоване місце відпочинку.

 

Архієпископ Петро Мальчук сказав, що «до нього як до є єпископа звернулися католики Оболонського району, щоб там утворити парафію». Парафія була утворена і тепер вони намагаються побудувати храм. «Я вважаю, що якщо будуть якісь непорозуміння між нами і мешканцями, то цілком логічно, що ми будемо звертатися до нашого законодавства, щоб воно й надалі регулювало наші стосунки».

 

Наразі не має жодної заборони для будівництва ні від прокуратури, ні від міліції. Будівництво католицька громада відклала, щоб вирішити конфлікт, який склався з жителями прилеглих будинків.

 

Стосовно закидів, що церква буде близько до будинків, прес-секретар отець Патрик заявив, що правила будівництва і всі відповідні норми дотримані.

 

Владика Станіслав прокоментував як буде проходити будівництво, враховуючи, що на території є тепломережа: «У проекті передбачена теплова мережа і кабель, які трохи заходять на нашу територію і будуть заважати будівництву храму. Але є приписи як робити винос. І він буде зроблений. По-іншому не може бути». Стосовного того, що було вивезено певний шар землі, то «до певної міри землю треба зняти, щоби потім зробити винос тепломережі». Єпископ Станіслав сказав, що католицьку громаду зобов’язали замінити цю тепломережу, бо вона вже повністю покрилася іржею. «Проект розраховують інститути, не ми цим займаємось. Вони дають нам приписи і розрахунки, яких ми повинні дотримуватися. І ми будем їх дотримуватися». Також владика розвінчав слухи, які розповсюджені між жителями, що при храмі буде притулок для безхатченків, чи для наркоманів. Владика заявив, що на цьому місці буде лише храм. «Найбільша проблема, що люди не інформовані, або дезінформовані, - додав владика Станіслав. – Для того ми призупинили будівництво і створили ініціативну групу, щоб зустрічатися з людьми і інформувати їх».

 

 

Христина Надворна, Католицький Медіа-Центр