//

Прем’єр-міністр Єгипту відкрив відновлену церкву Діви Марії в Гізі

Прем'єр-міністр Єгипту Ессам Шараф взяв вчора участь у відкритті відновленого коптського храму Діви Марії в районі Імбаба муніципалітету Гіза Великого Каїра. Разом з прем'єр-міністром в урочистих подіях взяли участь міністри внутрішніх справ і місцевого розвитку, а також представники місцевої влади.


Храм Діви Марії в Імбабе постраждав в результаті  заворушень 15 травня в цьому передмісті Каїра, коли багатотисячний натовп радикальних мусульман-салафітів обложив його, вимагаючи видачі коптської жінки, що прийняла іслам, і яку нібито  там насильно утримували. Як зізналася пізніше сама винуватиця подій, вона пішла на даний крок лише для того, щоб розвестися зі своїм першим чоловіком-християнином. Як встановили слідчі військової прокуратури Єгипту, в самому храмі Діви Марії в Імбабе не утримували нікого, про кого заявляв протестуючий ісламіст. Але все одно восьмиповерховий храм був підпалений і майже повністю вигорів зсередини.


У трагічних подіях довкола храму загинуло 15 чоловік і більше 200 було доставлено в лікарні з травмами різної тяжкості. Буквально через кілька днів після трагедії влада Єгипту почала роботи в зруйнованому храмі і тепер він знову став доступним віруючим. Як повідомляє єгипетська преса, всього на реставрацію було витрачено близько 2 млн. доларів державних коштів, хоча спочатку звучали значно скромніші суми.


Відкриваючи відреставрований храм, прем'єр-міністр Ессам Шараф назвав нинішню подію «актом єдності між мусульманами і християнами Єгипту», а також заявив, що надалі «держава буде рішуче і жорстко реагувати на будь-які спроби посіяти ворожнечу між єгиптянами».

 

Джерело: www.pravmir.ru