//

Префект Конгрегації Богослужіння вважає, що урочистість Тіла і Крові Христових слід святкувати в четвер

Префект Конгрегації Богослужіння і дисципліни Таїнств вважає, що свято Corpus Christi (Тіла Христового) слід повернути на його традиційне місце – четвер, щоб підкреслити його зв'язок з Великим Четвергом і показати, що Христос перебуває в самому центрі всього, що існує.


Кардинал Антоніо Каньїсарес Льовера розповів Ватиканському радіо про це свято, яке в багатьох країнах відзначали минулої неділі, проте відповідно до традиції випадає на четвер і до цих пір святкується в Римі саме цього дня.


«Я вважаю, що повернення свята Corpus Christi на його власне місце святкування, окреме від неділі, було б вельми радісним і вельми обнадійливим знаком, який в середині тижня звіщав би всім людям, що Христос є центром всього», – сказав він.


У тих країнах, де Corpus Christi святкується в четвер, він є обов'язковим святом, в яке католики зобов'язані брати участь у Службі Божій.


У країнах, де це свято переноситься на найближчу неділю, його святкування заміщає звичайну недільну Службу.


Кардинал Каньїсарес припустив, що якщо люди напружено переживатимуть свято Тіла і Крові Христових, навіть коли воно святкується в неділю, не за горами той час, коли “Corpus Christi знову святкуватиметься в четвер, як це і було історично, адже це, деяким чином, нагадує нам про Великий Четвер».


65-річний іспанський кардинал також нагадав прислів'я, що відображає народний звичай святкування Євхаристії в Іспанії: «Три четверги в році сяють яскравіше за сонце: Corpus Christi, Великий Четвер і Четвер Вознесіння».


У більшості іспанських міст свято Тіла Христового відзначається в неділю, а четвер перед нею є робочим вдень. Проте, в деяких єпархіях, таких як Толедо, Севілья і Гранада, святкування відбувається в четвер.


«Моїм особистим бажанням протягом довгого часу було, щоб ми повернулися до святкування Corpus Christi в четвер», – сказав колишній архиєпископ Толедо і примас Іспанії.


На думку кардинала, значення цього свята полягає в тому, щоб «визнати, що Бог є тут». Хід в процесії зі Святими Дарами по вулицях – це запрошення поклонитися Господові, прилюдне сповідання віри в Нього і визнання того, що «йти з Господом воістину необхідно для оновлення і перетворення суспільства».


«Це день великої радості, особливо в Іспанії», – сказав кардинал. Він також висловив надію, що всі християни зможуть проголошувати свою віру в те, що «Христос присутній в Євхаристії, що Христос з нами».

 

Джерело: sibcatholic.ru