//

Представник Ватикану при ООН поставив під сумнів необхідність ядерної зброї

 «Наявність ядерних озброєнь більше не є морально виправданою», — заявив архиєпископ Френсіс Чуллікатт, постійний спостерігач Ватикану в ООН на зустрічі з представниками католицької єпархії Канзас-Сіті. Він висловив переконання, що зараз в світі створилася сприятлива ситуація для повного позбавлення від запасів ядерної зброї, повідомляє «The National Catholic Reporter».


«З юридичної, політичної та етичної точки зору, сьогодні настав момент для початку систематичного знищення ядерної зброї, – впевнений нунцій, – і робити цю роботу потрібно якомога швидше».


У своїй промові він сказав, що Ватикан всіляко підтримує загальні зусилля світової спільноти для строгішого контролю за спробами поширення ядерних військових технологій, але особливо виражає своє схвалення «розробці і реалізації програм по скороченню і знищенню запасів ядерної зброї у світі».


Архиєпископ відзначив, що  домовленості про роззброєння, які за останні два десятиліття  були укладені між Росією і США, потрібно визнати недостатніми, оскільки вони не усунули великомасштабної ядерної загрози в світі.


Нунцій закликав до вироблення нових підходів до роззброєння в рамках механізмів і структур ООН. Рим упевнений, сказав архиєпископ, що «зараз виникає особливо сильна потреба у спільних ініціативах і конкретних діях багатьох країн в даному напрямі».  «Занадто довго ядерна зброя висить як Дамоклів меч над людством. Тепер настав час для фундаментального переосмислення необхідності ядерної зброї», – заявив він.


Джерело: Седмица.Ru