//

Представник Святого Престолу виступив в МАГАТЕ

Представник Католицької Церкви, архиєпископ Домінік Мамберті бере участь у конференції Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ), яка проходить 17-21 вересня у Відні. Ще перед початком форуму, 15 вересня, для дипломатів та учасників конференції  була організована Свята Літургія, яку очолив єрарх. В рамках самого форуму архиєпископ Мамберті виступив з доповіддю. Він передав учасникам зустрічі привітання Бенедикта XVI і нагадав про зацікавленість Святішого Отця в "сприянні атомному роззброєнню, а також в мирному і безпечному використання атомних технологій для істинного розвитку, з повагою до навколишнього середовища і великою увагою до бідних народів".

 

Архиєпископ Мамберті звернув увагу на взаємозалежність, яка існує між атомним роззброєнням і скороченням атомних арсеналів з одного боку і культурою життя і миру з іншого. При цьому єрарх підкреслив, що для досягнення цих ідеалів роззброєння повинно здійснюватися "прозорим і відповідальним" чином.

 

Він закликав міжнародне співтовариство до створення системи ефективної ліквідації атомної зброї, а також підкреслив етичний аспект, який включає зберігання і модернізацію її арсеналів. "Неможливо вважати морально задовільним скорочення атомної зброї, якщо одночасно йде модернізація її арсеналів, в яку вкладаються великі суми грошей", - сказав єрарх.

 

Архиєпископ Мамберті, зазначив, що Святий Престол вітає Договір про нерозповсюдження атомної зброї, а також створення вільних від неї зон на Близькому Сході. Єрарх підкреслив, що "глобальна безпека не може ґрунтуватися на атомній зброї". Він нагадав  про тяжкі наслідки трагедії на атомній станції "Фукусіма" в Японії, але позитивно відзначив програми МАГАТЕ з боротьби з раковими захворюваннями.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va