//

Представлено акти Міжнародного симпозіуму з проблеми зловживань духовенством неповнолітніми

Через рік після проведення міжнародного симпозіуму на тему сексуальних зловживань неповнолітніми з боку духовенства, який відбувся в Папському Григоріанському університеті, Церква зберігає і зміцнює обов’язок зцілення і оновлення, до якого закликав Святіший Отець. Днями пройшла ще одна конференція на цю тему, на якій були представлені акти симпозіуму та діяльності Центру із захисту неповнолітніх, відкритого торік. У конференції взяв участь отець Роберт Олівер, призначений у грудні поборником правосуддя при Конгрегації віровчення.

 

Отже, Церква твердо вирішила почати нову сторінку в боротьбі з феноменом зловживань з боку священнослужителів. Конгрегація віровчення представила невтішну статистику: щороку виявлено близько 600 випадків. І хоча це набагато менше, ніж було в 90-х роках, цифра все одно вражає. 112 єпископських конференцій у всьому світі слідують особливій програмі по протистоянню зловживань, і помітні хороші результати. Проте до цих пір мають місце проблеми і перешкоди культурного характеру, які заважають розробити єдину лінію поведінки. Це підкреслив у своєму виступі отець Ганс Цоллнер, глава Виконавчого комітету Центру із захисту неповнолітніх.

Проект дистанційного навчання з центром у Мюнхені спрямований в основному на країни, де усвідомлення цього явища ще не достатнє, але в найближчі три роки планується охопити більшу кількість єпархій на п'яти континентах. Отець Цоллнер - який є також директором Інституту психології при Григоріанському університеті, - висловив здивування у зв'язку з недоліком богословських роздумів на цю тему. Однак не можна заперечувати прогрес, зроблений Церквою в останні роки: він пропорційний рішучості, з якою Церква ставиться до своїх помилок і піклується про жертви зловживань.

 

Головним плодом минулорічного симпозіуму стало усвідомлення більшістю єпископів того факту, що зловживання малолітніми досі не було предметом уваги ні з боку Церкви, ні з боку суспільства. Представники єпископських конференцій прийшли до висновку, що необхідно робити конкретні зусилля насамперед щодо попередження цього феномену, а також вислуховувати потерпілих. Акти симпозіуму вже видані 12-ма мовами, і вони стали орієнтиром для єпископів усіх помісних Церков.

 

Заснований в минулому році Центр із захисту неповнолітніх діє у співпраці з лікарнею і з архиєпархією Мюнхена. Його основна діяльність - дистанційне навчання: за допомогою 30-годинного курсу педагоги вчаться розпізнавати ознаки можливих зловживань, яким піддається дитина, а також тому, як вести себе з самою дитиною, з батьками, що робити з юридичної та канонічної точки зору.

 

Отець Цоллнер вважає, що особливу увагу потрібно приділити країнам, де найбільше поширені сексуальні зловживання малолітніми (наприклад, в Азії), причому тема ця - табу в школах і в суспільстві.

 

За матеріалами ru.radiovaticana.va