//

Празник Стрітення Господнього у Ватикані

2 лютого за григоріянським календарем, тобто за новим стилем – це празник Стрітення Господа нашого Ісуса Христа, який завершує різдвяний цикл пожертвуванням Ісуса Господеві та пророцтвом праведного Симеона і відкриває шлях, що веде до Пасхи. Цей празник відзначаємо на спогад події, яка відбулась сорокового дня після народження Ісуса, коли Пречиста Діва Марія і Святий Йосиф принесли новонародженого Христа до єрусалимського храму, щоб пожертвувати Господеві, а їм назустріч вийшов праведний старець Симеон та пророчиця Анна. Це свято має за основу подію, записану в 2 розділі Євангелії від святого Луки (див. Лк 2,22-39). У цей день у церквах посвячують свічки, як символ того, що Христос – це світло світу.

 

2 лютого – це також і ХVІ-ий з черги Всесвітній день богопосвячних осіб, встановлений 1997 року блаженним Папою Іваном Павлом ІІ, бажаючи, щоб Церква краще усвідомила роль та оцінила осіб, які повністю посвятились Богові у чернечому житті, а для духовних осіб цей день є нагодою оживити своє богопосвячене життя. Це день особливої призадуми над чернечим життям та молитви за покликання, як до священичого, так і до чернечого життя. Не можемо собі уявити життя Церкви без присутності ченців і черниць, які повністю посвячуються Господеві та обітами убозтва, чистоти й послуху жертвують своє життя Богові, виконуючи особливе посланництво в Христовій Церкві.

 

Вже стало традицією, що цього дня Святіший Отець зустрічається з богопосвяченими особами Вічного Міста, які збираються на спільну молитву Вечірні в базиліці Святого Петра. Тож і сьогодні, о 17:30
місцевого часу, Венедикт XVI очолить у Ватиканській базиліці урочисте богослуження з нагоди празника Стрітення Господнього та Всесвітнього дня богопосвячених осіб. Вечірня, в якій також завжди беруть участь представники численної української церковної спільноти Риму, розпочнеться виставленням Найсвятіших Тайн та Євхаристійною Адорацією.

 

Греко-католицькі чернечі спільноти в Україні відзначатимуть День богопосвяченого життя через 2 тижні, тобто - 15 лютого, у празник Стрітення Господнього за юліянським календарем.

 

Джерело: Радіо Ватикан