//

Православні познущалися з католицької монстранції

Нещодавно відвідуючи Тлумацький район, роблячи фотографії колишніх Римсько-Католицьких храмів, мою увагу звернула безпрецедентна ситуація: в селі Кутище біля нової помпезної Української Автокефальної Православної Церкві на брамі в формі декорації розміщено костельну стару монстранцію. Багато я в своєму житті бачив різних дивацтв, але це не може залишитися без коментаря.

 

Монстранція це літургійне начиння для розміщування в ньому консекрованої гостії (Пресвятих Дарів), для вшанування вірними під час Богослужінь. Монcтрація служить також для благословення вірних Пресвятими Дарами, Євхаристійних Процесій, а особливо Процесії в Урочистість Божого Тіла. Монстранція виставляється також в Божому Гробі для адорації.

 

Презентована на брамі у с. Кутище монстранція, це збережена «Глорія» з XIX століття з репозиторіюм для гостії. Важко сказати що сталося із стопою. Мабуть знаходиться в старій дерев’яній опущеній церкві, або була втрачена після 90-тих років.  Цілісно збереглися декорації, а навіть скла репозиторіум.

 

Можна вважати що наші православні брати використали це начиння з несвідомості. Однак є щось, що дивує. Нинішні власники цього літургійного предмету досконало усвідомлювали собі до чого він служив. Будуючи браму, монтуючи хрест і монстранцію, в репозиторіюм розмістили білу ганчірку, на взірець Виставлених Пресвятих Дарів у Римсько-Католицькій Церкві.

 

Варто пригадати, що кожне літургійне начиння може використовуватися лише до літургійних дійств, а не як зовнішня декорація, чи що не дай Боже у цілковито світських цілях. Віримо, що в найближчому часі цей релігійний предмет знайде гідне місце серед інших предметів культу і буде забраний із церковної брами.

 

о. Мар’ян СКОВИРА
Джерело: rkc.lviv.ua