//

Православна Церква визнала Вангу відьмою

Земляки великої ясновидиці вимагають від Церкви зарахувати її до лику святих.

Болгарські священики, дослідивши дар пророчиці, назвали його диявольським.


43-річний митрополит Пловдівській Микола, випускник Московської духовної академії, у своєму архипастирському посланні назвав всесвітньо відому пророчицю відьмою.


Це зроблено у відповідь на звернення в патріархію земляків Ванги і священика з Петрича Ангела Кочева з проханням канонізації Ван-гелії Пандевої-Гущерової.


За життя пророчиці Болгарська Церква вважала Вангу своїм вірним чадом. Вона відвідувала монастирі, робила великі пожертви, сповідалася, причащалася. Навіть храм, який побудувала Ванга в Рупіте, освятили за її життя, 1994-го.


А в рік сторіччя Ванги в Софії в просвітницькому центрі при храмі Кирила і Методія відбулася презентація книги єромонаха Віссаріона з Зографського монастиря на Афоні. "Петро Динов і Ванга – пророки і предтечі антихриста". Автор назвав викриття пророчиці різко: "Ванга – портрет сучасної відьми".


Книжка Віссаріона викликала обурення: в Болгарії до могили Ванги в Рупіте люди приходять, немов до святої, з молитвами і проханнями. У патріархію посипалися обурені листи.

 

Митрополит


Церква відповіла жорсткою – вустами митрополита Пловдівського Миколая. Він вважається близьким до Болгарського патріарха Максима єпископом, архипастирське послання владики Миколая з приводу Ванги поміщено в розділі офіційних документів патріархії:


"З жалем мушу сказати, що так званий "феномен Ванги" стає більш небезпечним і тривожним, тому що Ванга і її адепти завжди діяли і продовжують діяти під прикриттям Церкви. Ванга під виглядом благочестивої православної християнки зводила хулу на Церкву, церковні канони називала "телешоу"... Жоден пророк Божий не зважився викликати душі померлих, це чисте чаклунство, а Ванга робила це сотні разів упродовж усього свого життя".


Митрополит у своєму посланні звинуватив Вангу в тому, що "вона оббирала людей, брала гроші та подарунки за свої послуги, втягувала людей в свої окультні дії, змушуючи спати на цукрі" (Ванга просила кожного відвідувача принести їй шматочок рафінаду, який напередодні треба було потримати під подушкою).

 

Ультиматум


Митрополит Миколай, посилаючись на Святе Письмо, порівнює провидицю з язичниками: "Люди, що вважають Вангу своїм кумиром, упираються у своїй омані і відокремлюють себе від Церкви".


Владика жорстко ставить пастві ультиматум: "Або відмовитеся від Ванги, як від ворога, або зробите її пророчицею і святою, відмовившись від Церкви".


Єромонах Віссаріон, досліджуючи феномен Ванги, користувався спогадами, документальними фільмами та інтерв'ю. Богослов прийшов до висновку, що дар пророцтва в неї дійсно був, але не від Бога.


– Достатньо поглянути на сили, з якими спілкувалася Ванга, щоб зрозуміти, що вони темні, – стверджує Віссаріон. – Злі духи змушували її змітати павутину вночі, потім роздягатися і одягатися. Прихильниця Ванги описує, як та гарчала, як собака, погрожувала оточуючим. Ванга – нещасна, її мучили злі сили. За писанням, чародіям, які викликали мертвих, місце в пекельному вогні.


Богослов порівняв лікування, яке застосовували святі отці, з цілительством Ванги.


– У Ванги було багато магічних елементів. Страждаючому неврозом Ванга радила зарізати півня, вийняти серце і покласти в пляшку з вином, потім з'їсти і запити вином. Старець Паїсій говорив, що маги так лікують одержимих бісами. Ванга могла "допомагати", але душа зцілених виявлялася пов'язаної з бісівським впливом.


На думку Віссаріона, щоб проявилися плоди святості, необхідний довгий період очищення, а у Ванги його не було:


– В юності, коли вона осліпла, перед нею, за її словами, з'явився Іван Златоустий, який сказав, що вона стане першою ворожкою. Це трагікомічний момент – Златоустий говорив про ворожку, як про слугу лукавого. І Ванга брехливе бісівське бачення прийняла за чисту монету. А 1941 року вона почала говорити чужим голосом. Демони іноді говорять істину, щоб обдурити. Тому ми не повинні звертатися до ворожок – навіть якщо вони і скажуть щось правильне, душа буде зневажена. Іван Златоустий радить бути обережними, ненавидіти ворожок, які називають себе християнками. Я довів, що Ванга – чаклунка, яка далека від святості.

 

Земляки


– Про те, що Ванга – чаклунка і її дар не від Бога, говорили все її життя, – розповідала в Болгарії племінниця Ванги Красіміра Стоянова. – Вони ранили тітку найбільше ...


За словами родичів і тих, хто знав Вангу, вона справді говорила про голоси, які диктували пророцтва. Провидиця, схоже, була лише рупором. Але чиїм?


– Ванга була обрана небом, – стверджує Красіміра. – Тітка була віруюча, скромна жінка. Вона дотримувалася канонів, молилася, з радістю відвідувала церкву. І завжди закликала до віри в Бога! Що стосується священиків, то офіційно вони її не визнавали, але навіть митрополити приїжджали до неї поговорити про справи. І вона говорила правду, навіть безсторонню.


Митрополит Неврокопський Натанаїл, що близько знав Вангу (він освятив вівтар церкви в Рупіте), не сказав про неї жодного поганого слова. І зараз у відповідь на розпитування говорить:


– Моліться за її душу!


97-річний патріарх Болгарської Православної Церкви Максим утримується від участі в богословських суперечках про Вангу. Його позиція мудра: "Час розсудить!"

 

За матеріалами: tden.ru