//

Працівники Пасторально-місійного відділу УГКЦ відвідали Прибалтику

За дорученням Блаженнішого Святослава працівники Пасторально-місійного відділу УГКЦ Владика Йосиф (Мілян), голова, та о. Василь Поточняк, виконавчий секретар, з 18 по 21 жовтня здійснили робочий візит до Риги та Вільнюса.

 

У Латвії проживає понад 50 тис. українців. Зареєстровано кільканадцять громадських та культурних товариств. У Ризі діє українська школа, в якій навчається близько 240 учнів. У Ризі та в Даугавпілсі діють греко-католицькі громади (лише по одній у кожному місті!), якими опікуються два священики та диякон Латвійського греко-католицького протопресвітеріату. До цих церковних громад належать люди різних національностей, тому Богослужіння проводять церковнослов'янською мовою, а проповідь виголошують російською.

 

Зважаючи на таку ситуацію, на зустрічі з Ризьким римо-католицьким митрополитом Збігнєвсом Станкєвичсом працівники Пасторально-місійного відділу обговорили питання про надання духовної опіки вірним Української Греко-Католицької Церкви, які проживають у Латвії. Щоб охопити душпастирською опікою таку велику кількість осіб, обидві сторони визнали потребу в додаткових українських душпастирях у цій країні. Митрополит Збігнєвс зазначив: «Прихід душпастиря УГКЦ допоможе віднайти й інших вірних вашої Церкви». Владика Йосиф пообіцяв вирішити це питання.

 

Цікавою була зустріч з о. Валерієм Свилстом, духовним опікуном католиків візантійського обряду у Ризі. Каплиця, в якій проходять Богослужіння, знаходиться при римо-католицькому храмі (вул. Рils iela, 5). Українські гості подякували отцю Валерію за служіння та привітали із 20-річчям священства.

 

У Литві проживає близько 28 тис. українців. Стараннями декількох отців та братів Чину святого Василія Великого у Вільнюсі діє церковна громада при соборі Пресвятої Трійці, в якому служили свого часу Київські митрополити, зокрема св. Йосафат (Кунцевич). До храму, за словами ігумена о. Павла Яхимця, у неділю приходить 50-80 осіб, у свята більше. Ієромонахи обслуговують також  декілька церковних громад УГКЦ у різних містах Литви. Працівники Пасторально-місійного відділу УГКЦ поділилися з о. Павлом планом щодо душпастирювання на теренах Литви, Латвії  та Естонії василіанської братії: таку можливість обговорив Владика Йосиф із протоігуменом Василіанського чину ієрм. Йоанікієм Чверенчуком напередодні свого робочого візиту до Прибалтики.

 

Джерело: http://www.ugcc.org.ua/