//

Потужне зростання християнства у Великобританії

Хоча християнство у Великобританії перейшло через різні збурення, однак, воно далеке від упадку – такий висновок можна зробити із досліджень англіканського теолога Девіда Гудхева. Він підрахував, що за останні 30 років кількість християнських святинь у Англії  і Валії  збільшилась на 5 тисяч. У книжці «Розвиток Церкви у Британії» теолог описав великий динамізм християнських емігрантських середовищ та євангелічних течій.

 


Ті, хто твердив, що християнство хилиться тут до упадку, мають тепер поважну проблему – ствердив Архиєпископ Вінсент Ніколс. Католицький примас Англії і Валії зазначив, що книжка пастора Гудхева підтвердила його власний досвід візитацій у парафіях столичної Архиєпархії. Але це зовсім не означає, що деякі спільноти не зазнали значного відпливу вірних – остеріг Архиєпископ Ніколс.

 


Про динамізм християнства у Великобританії свідчить також недавній зріст покликань у Католицькій Церкві. Наступного року там висвятять 38 священиків, що майже вдвічі більше, ніж минулого року. Важливо також і те, що це не одноразове явище, а прояв сталої тенденції.

 


Прикладом може послужити єпархія Саусварк біля Лондона, яка на сьогодні має 26 семінаристів, а ще у 2005 році їх було лише 10. Ситуація змінилась після того, як єпископ створив душпастирство покликань, яке організувало щотижневі, а навіть і щоденні вервиці і адорації Найсвятіших Тайн в наміренні покликань у всіх парафіях. Єпархія перестала набирати нових клериків, а почала допомагати молоді у розпізнанні свого покликання. Для майбутніх семінаристів утворили групу „Quo Vadis”, щороку організовується паломництво покликань. На ефект не довелось довго чекати.

 


Побідною є ситуація з жіночими покликаннями до монашого життя. За останні три роки кількість дівчат в новіціаті зросла втричі: з 6 до 17 осіб. Свідченням сталості тенденції став цьогорічний день відкритих дверей. До монастирів зайшло 30 молодих дівчат, що не видано тут останні 30 років.

 

За матеріалами: radiovaticana.org