//

ПОСТАНОВИ П’ятдесят третьої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

ПОСТАНОВИ

П’ятдесят третьої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького
Верховного Архиєпископства УГКЦ
25-26 травня 2011 року Божого, Львів-Брюховичі

 

1. Для врегулювання ситуації з виданням та поширенням релігійної літератури:

А. Довести до вірних синодальне звернення про книговидання.

Б. Затвердити  Інструкцію Києво-Галицького Верховного Архиєпископства про книговидання.

В. Доручити місцевим ієрархам розіслати Інструкцію Києво-Галицького Верховного Архиєпископства про книговидання видавцям релігійної та богослужбової літератури, а також монашим чинам, згромадженням і монастирям, які знаходяться на території їхніх єпархій та екзархатів.

Г. Доручити правлячим ієрархам  призначити відповідальну особу за перевірку релігійної літератури (цензора) у  своїй єпархії/своєму екзархаті там, де цього ще не зроблено.

Д. Рекомендувати вищим настоятелям монаших чинів, згромаджень і монастирів, які знаходяться на території Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, призначити цензора.

 

2. Взяти за основу запропонований проект «Душпастирсько-катехитичного порадника» з внесеними поправками і доповненнями та благословити Катехитичну комісію Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ на дальшу роботу над цим документом.

 

3. Для покращення ефективності діяльності церковних комісій Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ проводити на кожному Синоді Верховного Архиєпископства УГКЦ слухання звітів поодиноких комісій (за порядком) та загальний звіт керівника Відділу церковних комісій.

 

4. Доручити Преосвященному Владиці Йосифові (Міляну) тимчасово опікуватися справою волонтаріату в Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ.

 

5. Встановити 24 травня Днем молитви за Католицьку Церкву в Китаї і заохочувати вірних до молитви в цьому наміренні.

 

6. Доручити Преосвященному Владиці Ярославу (Прирізу) у співпраці з Богословським відділом Патріаршої курії УГКЦ підготувати текст листа з нагоди 60-річчя священства Святішого Отця Венедикта XVI, у якому звернутися до вірних УГКЦ із запрошенням пожертвувати  26 червня та 3 липня 2011 року Божого Святе Причастя для Святішого Отця та ще раз пояснити важливість ролі й завдання Папи Римського у Вселенській Церкві.

 

7. Для покращення катехитичного служіння у Верховному Архиєпископстві УГКЦ:

А.   Вважати діяльність пароха (адміністратора) незадовільною у разі, якщо у парафії не організована катехизація (катехитична школа).

Б.    У разі представлення парафіяльного священнослужителя для церковної нагороди зважати на його катехитичну діяльність.

В.    У разі переведення священнослужителя з однієї парафії на іншу обов’язково вимагати звіт про катехитичне служіння.

Г.    Рекомендувати поширення досвіду Львівської духовної семінарії Святого Духа щодо обов’язкової катехитичної практики для випускників семінарій у катехитичних школах.

 

8. Затвердити з внесеними поправками та доповненнями текст листа «Заклик Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства до вірних та всіх людей доброї волі щодо збереження суспільного миру».

 

9. Прийняти в цілості з внесеними поправками та доповненнями Типове положення про комісію Верховного Архиєпископства УГКЦ.

 

10.  Прийняти в цілості з внесеними поправками та доповненнями документ «Опис посадових обов’язків керівника Відділу церковних комісій Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ».

 

11.  Опрацювати та видати звернення з нагоди святкування 200-річчя з дня народження отця Маркіяна Шашкевича.

 

12.  У контексті підготовки до святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України:

А. Доручити Катехитичній комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ зайнятися питаннями організації та проведення Року Святих Тайн (другий рік – 2012-й –  підготовки до святкування) та підготувати  і подати на наступну сесію Верховного Архиєпископства концепцію такого відзначення.

Б. Доручити отцю Тарасові Барщевському підготувати проект плану біблійних читань на перший рік підготовки – Рік Керигми (Божого Слова).

 

13.  П’ятдесят четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви провести у жовтні 2011 року Божого.

 

Ці  постанови набирають чинності 14 червня 2011 року Божого

 

Голова Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства
Української Греко-Католицької Церкви

+ Святослав