//

Посол ЄС в Україні: Найбільший виклик для України – створення демократичного уряду

Найбільший виклик для України – це створення демократичного уряду, який би представляв інтереси народу. Натомість, маємо ситуацію, коли фінансово-економічні гравці фактично керують країною. Доки в Україні не буде демократії, доти не буде можливості вивести державу вперед. Про це посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра зазначив під час візиту в Український католицький університет 26 квітня.

 

За словами посла ЄС, у політичній свідомості України ще немає повного розуміння важливості таких питань, як верховенство права, право людини і формування цінностей, які сповідує європейська спільнота. «Ці цінності ще не повністю вкоренилися в українській свідомості. Але я впевнений, що в Українському католицькому університеті поділяють європейські цінності. Саме ви зможете відіграти важливу роль у трансформації суспільства та процесі його реформування», – звернувся Жозе Пінту Тейшейра до студентів УКУ.

 

Посол також зазначив, що після Помаранчевої революції Україна подавала великі надії, і здавалось, що вона стала на незворотній шлях реформ, зокрема, важливою віхою було укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС. «Впродовж останніх років зроблено багато кроків на зближення України та ЄС, проте події, які розгортаються останнім часом, роблять членство України в Євросоюзі поки що неможливим, – зазначив Жозе Пінту Тейшейра в УКУ. – ЄС не толерує порушення фундаментальних цінностей. Європейський Союз має власну систему вартостей, і Україна повинна самостійно вирішити, чи належати до пострадянського простору, чи до євроспільноти».

 

Посол також висловив переконання, що українці можуть сповідувати ті ж цінності, що і євроспільнота, і так мають можливість досягти вищих стандартів соціально-економічного розвитку та стати повноправними членами ЄС. Для цього Україна, на думку дипломата, повинна знайти відповідний провід, мати політичну волю і зробити рішучі кроки.

 

Закінчуючи лекцію, Жозе Мануель Пінту Тейшейра підсумував: «Молодь – це майбутнє України. Українська молодь повинна мати можливість розвиватися, дивитися на інші моделі організації суспільства, повинна формувати безкомпромісну позицію і вірити, що їй до снаги щось змінити».

 

Прес-служба УКУ