//

Послання "Urbi et orbi" Папи Бенедикта XVI, 25 грудня 2012

«Veritas de terra orta est!» - «Правда з землі зійде» (Пс 85, 12).

 

Дорогі брати і сестри Рима і цілого світу, веселого Різдва всім вам і вашим сім’ям!

Мої різдвяні побажання у цьому Році Віри висловлюю словами, взятими з псалма: «Правда з землі зійде». У тексті псалма насправді знаходимо майбутнє: «Правда з землі зійде» – це звіщення, обітниця, яку супроводжують інші вислови, що разом лунають отак: «Милосердя й вірність зустрінулися разом, справедливість і мир поцілувались між собою. Правда з землі зійде, і справедливість дивитиметься з неба. Та й сам Господь дасть щастя, і земля наша дасть урожай свій. Перед ним ітиме справедливість і спасіння, - там, де Він буде ступати» (Пс 85, 11-14).

 

Сьогодні здійснилося це пророче слово! В Ісусі, народженому у Вифлеємі від Марії Діви, справді зустрілися любов і правда, поцілувалися справедливість і мир; правда зійшла з землі, і справедливість дивилася з неба. Святий Августин пояснює зі щасливою лаконічністю: «Що є правдою? Син Божий. Що є землею? Тіло. Запитай себе, звідки народився Христос, - і зрозумієш, чому правда з землі сходить… правда народилася з Діви Марії» (En. in Ps. 84, 13). У своїй проповіді на Різдво він стверджує: «Цим святом, що знову надходить щороку, святкуємо, отже, день, у який здійснилося пророцтво: «Правда з землі зійде, і справедливість дивитиметься з неба». Правда, яка є в лоні Отця, зійшла з землі, тому що була в лоні однієї матері. Правда, яка править цілим світом, зійшла з землі, тому що була підтримана руками жінки… Правда, яку Небо не спроможне вмістити, зійшла з землі, щоби її поклали до ясел. Яка з цього користь Богові, який незрівнянно великий, а проте став таким покірним? Звичайно, тут для Нього самого немає жодної користі, але є велика користь для нас, якщо ми віримо» (Sermones, 185,1).

 

«Якщо ми віримо». Ось міць віри! Бог зробив усе, зробив неможливе: став тілом. Його всемогутня любов звершила те, що виходить за межі людського розуміння: Той, хто не має кінця, став дитиною, прийшов між людей. Проте цей же Бог не зможе ввійти в моє серце, якщо я не відчиню Йому дверей. Porta fidei! Дверей віри! Нас може лякати ця негативна всемогутність. Ця влада людини закритися від Бога може нас страшити. Але ось дійсність, яка проганяє цю похмуру думку, надія, яка долає страх: правда з землі зійшла! Бог народився! «Земля дала урожай свій» (Пс 67, 7). Так, є одна добра земля, здорова земля, вільна від будь-якого егоїзму і від будь-якої закритості. Є у світі земля, яку Бог приготував, щоби прийти і жити серед нас. Є помешкання для Його присутності у світі. Ця земля існує також і сьогодні, у 2012 році, з цієї землі зійшла правда! Отже, у світі є надія, міцна надія, навіть у найважчі миті та в найскладніших ситуаціях. Правда з землі зійшла, несучи любов, справедливість і мир.

 

Так, нехай правда з землі зійде для сирійського народу, глибоко зраненого і поділеного конфліктом, який не лишає осторонь навіть беззахисних і тихих невинних жертв. Ще раз закликаю до припинення кровопролиття, посиленої підтримки біженців і переміщених осіб. Через діалог нехай надійде політичне вирішення конфлікту.

 

Нехай мир зійде на землю, де народився Відкупитель. Нехай Він дарує ізраїльтянам і палестинцям відвагу, аби покласти край багаторічним війнам і поділам та впевнено стати на шлях переговорів.

 

У країнах Північної Африки, які долають глибокий перехід у пошуку нового майбутнього – особливо у Єгипті, улюбленій і благословенній землі дитинства Ісуса, – нехай мешканці разом будують суспільство, базоване на справедливості, пошані свободи і гідності кожної особи.

 

Нехай мир зійде на просторий азіатський континент. Нехай Дитятко Ісус ласкаво спогляне на численні народи, що мешкають на тих землях, а особливо ж на ті, які вірять у Нього. Цар миру нехай також зверне свій погляд на нових керівників Китайської Народної Республіки, бо перед ними стоїть велике завдання. Сподіваюся, що вони цінуватимуть внесок релігій, виявлятимуть пошану до кожної і, таким чином, зможуть спричинитися до побудови об’єднаного суспільства на благо цього благородного народу і цілого світу.

 

Нехай Різдво Христа посприяє поверненню миру в Малі та взаєморозуміння у Нігерію, де жорстокі терористичні акти насильства продовжують породжувати нових невинних жертв, особливо з числа християн. Нехай Спаситель принесе допомогу й підтримку біженцям зі Сходу, з Демократичної Республіки Конго, та дасть мир Кенії, де криваві сутички заторкнули цивільне населення та місця культу.

 

Нехай Дитятко Ісус благословить численних вірних, які віддають Йому шану в Латинській Америці. Нехай збільшить їхні людські й християнські чесноти, підтримає тих, які були змушені емігрувати від своїх сімей та зі своєї батьківщини, підтримає державців у їхніх стараннях заради розвитку суспільства та в боротьбі зі злочинністю.

 

Дорогі брати і сестри! Любов і правда, справедливість і мир зустрілися та воплотилися в людині, яка народилася від Марії у Вифлеємі. Ця людина є Божим Сином, Богом, який з’явився в історії. Його народження є паростком нового життя для всього людства. Нехай кожна земля стане доброю землею, яка гостинно приймає і зрощує любов, правду, справедливість і мир.

Веселого Різдва усім!
Бенедикт XVI

Джерело: http://www.catholic-media.org