//

Послання управління Єпископської конференції Італії щодо викладання католицької релігії у 2013-2014 шкільному році

Споконвіків УГКЦ в умовах імміграції дбала про катехизацію як дітей, так і дорослих. І це завжди сприяло в збереженні власної духовної ідентичності в чужому краї. В сьогоднішніх умовах, в яких функціонує УГКЦ в Італії та Іспанії, де є багато наших вірних, але немає ще власних церковних структур, тобто єпархій, дане завдання є не з простих. Практично темі катехизації присвячується час на обговорення під час кожних загальних зборів душпастирів УГКЦ в Італії та Іспанії. В останньому З’їзді катехитів, який відбувся у Львові наприкінці минулого року, взяли участь також катехити з Італії та Іспанії, щоб набратися нового досвіду та донести його до українських громад закордоном. «А представники Патріаршої катехитичної комісії – наголосив нещодавно Владика Петро (Стасюк), Голова зазначеної комісії, - прагнуть сприяти тому, щоб ті катехитичні структури, які існують в єпархіях УГКЦ в Україні, були створені і для наших вірних закордоном».

«Публікуючи звернення Єпископської конференції Італії щодо викладання католицької релігії у 2013-2014 шкільному році, хочемо донести добрий приклад до вірних нашої Церкви в Італії, як місцева Італійська церква піклується про катехизацію власних дітей. Для нас це питання є не менш актуальним, незважаючи на те, що в умовах імміграціє є досить непросто організуватися. Завдячуючи саме місцевій Римо-католицькій церкві, яка надає нам необхідні приміщення, звертаюся з черговим закликом до усіх наших душпастирів і катехитів в Італії та Іспанії, щоб і українські діти у зазначених країнах не залишилися без навчання основних правд нашої віри», - зазначив Владика Діонісій (ЛЯХОВИЧ), Апостольський візитатор, коментуючи Послання Єпископської конференції Італії щодо викладання католицької релігії у 2013-2014 шкільному році, яке подаємо до уваги наших читачів в українській мові.

 

Послання управління Єпископської конференції Італії щодо викладання католицької релігії у 2013-2014 шкільному році

 

Дорогі учні та батьки,

впродовж наступних кількох тижнів ви матимете нагоду висловити свою думку стосовно викладання католицької релігії в школах.

Цей вибір ми змушені зробити у час кризи, яку відчуває кожен із нас. Навіть школи та такі виховні заклади як сім’я та церковні спільноти опинились у цій ситуації. Ми, єпископи Італії, разом з Святішим Отцем Бенедиктом XVI та під його проводом об’єднані Святим Духом, який живе та оживляє кожен час, хочемо підтвердити та запевнити, що «надія не розчаровує» (Рм. 5,5).

 

Власне  молодь, нагадує Святіший Отець, «з притаманним їй ентузіазмом та натхненням до великих подвигів може подарувати світові нову надію… Бути уважним до світу молоді, вміти слухати і поважати його  цінності, - це не лише унікальна нагода, але й обов’язок всього суспільства заради побудови мирного та справедливого  майбутнього. Йде мова про те, щоб вміти висловити вдячність молодому поколінню за позитивні цінності життя, вселяючи йому бажання використати їх для служіння Добру» (Бенедикт XVI, Послання з нагоди Всесвітнього дня миру, 8 грудня 2011).

 

Ми єпископи хочемо, найперше, почути ваші запитання, які виходять із глибини вашого серця та розуму, та молитися разом з вами за добро всіх. Ми вже зробили це у розробці нових інструкцій у викладанні католицької релігії в дитячих садочках, у першому та другому циклах шкільної освіти, поставивши перед нами завдання підтримати школи у служінні особі. Ми віримо в те, що школа виконає своє завдання лише в тому випадку, якщо допоможе новому поколінні свідомо та творчо засвоїти та пізнати власну традицію. Сьогодні, як і в минулому,  викладання католицької релігії допоможе школам здійснювати їхню виховну та культурну функцію, допомагаючи учням замислитися над такими фундаментальними питаннями як сенс людського життя, відносини між чоловіком та жінкою, народження, робота, страждання, смерть, любов та все те, що є сутністю людського існування.  Викладання католицької релігії  в школах сприятиме реалізації основних життєвих завдань, побудованих на пошуку відповідей на великі запитання про правду та щастя, адже вимірюється власним релігійним досвідом та християнською традицією нашої країни.

 

Дорогі батьки, учні та вчителі, звертаємось до вас з усвідомленням, що викладання католицької релігії в школах є надзвичайно важливим у виховному процесі, починаючи з дитячих садочків, закінчуючи різними навчальними закладами другого циклу аж до  професійного вишколу. Ми переконані, що цей предмет послужить кожному учневі у формуванні його культурного світогляду та правильному розумінню християнсько-католицької спадщини та її особливого внеску у розвиток людства.

 

Як душпастирі ми пам’ятаємо про наш обов’язком пригадати всім, хто працює на ниві шкільного виховання, слова папи з нагоди цього Року віри: «Те, чого світ сьогодні особливо потребує, - це правдиве свідчення всіх,чиї розум та серце просвічені Словом Господнім, всіх, хто відкриває своє серце та розум для Бога та життя вічного, - життя безконечного» (Бенедикт XVI, Двері віри, п.15 ).

Рим, 26 грудня 2012

Управління Єпископської конференції Італії

 

Прес-служба УГКЦ в Італії